Startsida - Nyheter

Energi-temp · På gång i hela landet-temp

Fläderväder

Fläderblommor erbjuder en chans att spara en bit av sommaren.

Jerker Jansson har hållit koll på fläderbuskarna i kvarteren söder om Stockholm där han bor. Han meddelar att det är dags nu.

Jag brukar tänka på det klassiska uttrycket ”mellan hägg och syren” när jag väntar in flädern. Där jag bor brukar de blomma när kastanjernas blommor  börjar skifta i rosa och när de första syrenblommorna börjar vissna.

Som popcorn exploderar de plötsligt och sprider sitt väldoftande meddelande att sommaren är här på riktigt. Och det är precis när de slagit ut som de är som bäst. Dofterna är till för att locka till sig pollinerande insekter, de behövs inte när blomman ska bli till ett bär. Med tiden blir blomklasarna allt oljigare i smaken.

Fläderblomssaft

Att plocka fram en flaska flädersaft en mörk vinterkväll kan lysa upp mörkret och påminna om värme och sol. Det är enkelt att göra saften som jag brukar frysa in i mindre omgångar.

25 – 30  stora fläderblomsklasar

2 -3 citroner

1,5 l kokande vatten

1,5 l socker

1 msk citronsyra

De grövre delarna av blommans skaft ger en besk och oljig smak. Rensa bort dem, skölj sedan blommorna och citronerna i ljummet vatten. Låt gärna citronerna ligga i vatten några timmar så minskar hos dem.

Skala citronerna med en potatisskalare och pressa sedan ut juicen ur dem. Spar den till senare. Blanda skalen med blommorna, syran och sockret och häll kokande vatten över.

När saften har svalnat, blanda i citronjuicen.

Ställ skålen i kylskåp i något eller några dygn med lock. Smaken blir mustigare med tiden, men blir till slut besk. Provsmaka då och då. Sila av saften och fyll på flaskor eller mindre förpackningar för att frysa in.

Fläderblomste

När det finns färska blommor är det enklast att stoppa ner en blomklase i hett vatten och låta dra tio minuter. En citronskiva i kannan ger arom och lite syra.

Fläderblommor behåller inte hela sin smak och doft när de torkas, men de ger ett gott te. Lite citronskal eller limeblad fyller ut smaken. Plocka fräscha, nyutslagna blommor och rensa bort så mycket av skaften som du orkar.

Torka på en tidning eller handduk eller i en torkapparat. Det tar några dagar, förvara sen blommorna i en burk med tätslutande lock.

Fläderiskuber

Fläderblommor blir lätt skräpiga och gulnar när de hamnar i saft, men jag gillar att frysa in lite av den osilade saften i en låda för iskuber. En kub i ett glas vatten är ett snabbt sätt att göra ett glas festligt bål.

Det går också bra att blanda in andra ätliga blommor som tusenskönor och rosenblad eller krydda med örter för att de mer spänst i smaken. Mynta eller rosengeranium fyller på blommigheten. Tallbarr ger en mjuk och avrundad smak. Små bitar av citron eller någon annan frukt ger festlig känsla.

Se till att du är säker

• Det finns växter som kan blandas samman med fläder. En och annan är giftig. Se till att du är säker innan du äter nåt från naturen överhuvudtaget. Bäst är naturligtvis att ta hjälp av nån som har koll, ta annars med en bra flora.

• Ha som princip att inte använda enbart nätet för att identifiera något du ska äta.

• Störst förväxlingsrisk är det med druvfläder. Den har dock gulaktiga blommor som sitter i en klase, medan äkta fläder har en platt blomklase med mjölkvita blommor. Fläderbär är svarta medan druvfläderns bär är röda.

• Fläderbär kan användas till saft, gelé eller att brygga vin på. En del människor kan drabbas av kräkningar, diarré, magkramper och illamående av de råa bären. Koka dem alltid först i minst en kvart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV