Radar

Separationsglädje ska minska butikers matsvinn

En osäljbar lök kan göra att hela nätet kastas bort.

En 1,5-kilospåse där ett av äpplena är ruttet, eller ett sexpack yoghurt där en behållare gått sönder hamnar i sopcontainern på många butiker. Projektet ”Separationsglädje” ska få butiker att minska svinnet genom att låta förpackningar och livsmedel gå skilda vägar.

Svenska mataffärer slänger omkring 100 000 ton mat varje år. Det beror på passerade bäst före-datum, trasiga förpackningar, men även på att butikerna kastar matvaror som är paketerade tillsammans i exempelvis nät, buntar eller plasttråg, om enbart en del av innehållet har blivit dåligt, eller om förpackningen gått sönder.

– Vi vill skapa drivkrafter för butikerna att göra det extra arbetet att separera förpackningar från livsmedel som är av god kvalitet och som går att sälja i annan form, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet Separationsglädje görs tillsammans med forskningsinstitutet RISE, och har underrubriken När förpackningar och livsmedel ska åt olika håll. 
Att det finns stora miljövinster att göra på minskat svinn är välkänt.

Förhoppningen är att butikerna ska förstå att det även finns ekonomiska vinster. I forskningsprojektet ska olika affärsmodeller med lösningar som minskar svinnet undersökas, och testas i några olika Coop- och Ica-butiker. 

Marknadsföringen av åtgärderna skulle kunna ge mer än vad man tjänar på att sälja mat som tidigare kastats bort, enligt Elvira Molin.

– Det kan motivera dagligvaruhandeln att jobba med detta svinn, även om det kostar i form av persontimmar arbetstid, säger hon.

Svenska mataffärer slänger omkring 100 000 ton mat varje år
Svenska mataffärer slänger omkring 100 000 ton mat varje år. Delvis fullt ätbar, men förpackad på ett sätt som gör att den slängs istället för säljs. Forskningsprojektet Separationsglädje syftar till att minska svinnet. Arkivfoto: Junge, Heiko
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV