Efter 67 år av musiktävlan mäts nu för första gången Eurovision Song Contests miljöpåverkan, och evenemanget har stora ambitioner för att spara resurser.
– Vi kommer att återvinna och återanvända allt vi kan, säger Liverpools borgmästare, Joanne Anderson.
På lördag går finalen av årets Eurovision Song Contest av stapeln i Liverpool, på uppdrag av fjolårets vinnare Ukraina. En nyhet för året är att BBC som står värd för utsändningarna kommit överens med Liverpools stad om att övervaka musiktävlingens hållbarhet.
– För första gången kommer vi att ha en förståelse för vilken inverkan evenemang av den här typen har och hur vi kan se ut för att göra ännu mer positiva hållbara val för evenemanget i framtiden, säger stadens avgående borgmästare Joanne Anderson i en intervju med FN:s regionala informationscenter (UNRIC).
Ambitionen är också att tävlingen ska vara miljövänlig, vilket bland annat tar sig uttryck i att huvudarenan och kongresscentret använder förnyelsebar el och är utrustad med solpaneler. Lokalens toaletter använder tillvarataget regnvatten, och besökare uppmuntras använda kollektivtrafik.
– Det ligger i linje med Liverpools åtagande att underteckna Parisavtalet och de mer omfattande globala målen som vi försöker uppnå som stad, säger Joanne Anderson.
Liverpools mål är att bli en klimatneutral stad år 2030.
Tävlingslokalerna värms dock upp av gas, vilket enligt Liverpools stad inte gick att undvika i dagsläget.
Evenemangets arrangörer arbetar även med att förebygga avfall och återanvända material. Scenografi och rekvisita kommer att doneras till skolor och dramagrupper, vattenfontäner ska minska användningen av engångsplastflaskor, och källsortering finns tillgänglig för besökare.
En stor del av evenemangsbranschens miljöpåverkan rör resor till och från tävlingen. Liverpool undersöker och beräknar artisters och personalens resepåverkan, och gör en uppskattning av publikens transportsätt grundad på varifrån de kommer.
Förhoppningen är att framtida värdstäder för Eurovisionsfestivalen ska ta vid med Liverpools miljöarbete.
– Eurovisionen har gjort det möjligt för oss som stad att börja föra bredare samtal om hållbarhet, särskilt inom evenemangssektorn, säger borgmästare Joanne Anderson.
Opolitisk tävling med miljöinslag
Eurovision är en uttalat opolitisk tävling där inga bidrag får innehålla politiska ställningstaganden. Samtidigt har flera låtar uppmärksammat miljö- och klimatproblemen, exempelvis Finlands bidrag från 2011, låten Da da dam med artisten Paradise Oskar, som handlar om en pojke som vill rädda jorden från miljökatastrof. Än mer uppmärksamhet väckte möjligtvis Lettlands bidrag 2022, bandet Citi Zenis låt Eat you salad, med textrader som ”Instead of meat, I eat pussy”.
Redan 1971 bidrog tyska Katja Ebstein med låten Diese Welt (den här världen), med följande textrader (fritt översatta):
”Rök från tusen skorstenar
sänker sig över stad och land
Igår var barnen ännu här
Nu täcker oljan deras strand”
Låten avslutas ”Den här världen, den här världen, vad som ska hända är upp till dig”.