Energi-temp · På gång i hela landet-temp

På gång i hela landet

Odling i växthus.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.

Martin Emtenäs föreläser om ”Tusen och 1 art”
Mariestad. Författaren och journalisten Martin Emtenäs har skrivit Naturskyddsföreningens årsbok 2022 ”Tusen och 1 art” som handlar om åtta svenska djur som enligt SLU Artdatabanken riskerar att dö ut. Djuren är utrotningshotade för att vi människor förändrat deras livsmiljö. Boken diskuterar vad som händer när vi formar världen efter människans behov. 
Plats: Dacapo Mariestad, Magasinsgatan 4
Entré: Gratis
Arrangörer: Studiefrämjandet Skaraborg, Studiefrämjandet Utbildningscenter Väst.

Torsdag 4 maj

Mikroklimat i din permakulturhage
Online. I nordiska väderförhållanden är det alltid fördelaktigt att kunna fånga lite mer värme eller skapa skyddade platser i trädgården för de mest värmekrävande växterna. I den här kursen kommer man att prata om de olika sätten att skapa ett mikroklimat i trädgården, och inte bara med växthus!
Kursledare är Celine Faudot som 2015 började odla sin egen mat enligt permakulturens principer och snabbt blev självförsörjande på grönsaker under halva året. 
Var: Online. 
Tid: 20–21.
Värd: Norsk permakulturforening
Info: bit.ly/mikroperma

Torsdag 11 maj

Norrväxthus och vertikalodling
Online. Välkommen till en serie digitala workshops om norra Sveriges möjligheter kring vilda och odlade växter. Samtliga träffar genomförs lunchtid och är kostnadsfria. Anmälan är öppen för alla med intresse. 
Den här träffen handlar om växthus- och vertikalodling. Hur ser utvecklingen ut i norra Sverige vad gäller växthusodling och vertikalodling med spillvärme? Vilka grödor kan vi odla idag och hur ser framtidsvisionerna ut? 
Deltagare: företagen Containing Greens och Agtira.
Anmälan: Senast 9 maj.
Plats: Digitalt
Tid: 12.10-13.00
Kostnad: Gratis
Arrangör: Hushållningssällskapet genom projektet Kompetenscentrum Mat i Norr i samarbete med RISE
Info: bit.ly/vaxterinorr

Lördag 13 maj

Fågelsångsnatten i Naturmorgon
Radio. Fågelsångsnatten är åtta timmar radio om och med fågelsång i Sveriges Radio P1. Naturmorgon guidar lyssnarna genom en hel natt av fågelsång från olika delar av Sverige. Sändningen startar direkt efter Ekonyheterna 00.02 

Den 13 maj kan man höra fåglar sjunga i P1
Den 13 maj kan man höra fåglar sjunga i P1. Foto: Orlin Wagner/TT

Lördag 13 – söndag 14 maj

Det spirar i myllan i Dalsland
Färgelanda. Inspirationsdag/festival för utflyttare, nybyggare och gröna vågare 2.0.
Välkomna till en helg med erfarenheter och berättelser från infödda och inflyttade Dalslandsentusiaster inom grön, kreativ och levande landsbygd. Dessutom god mat, musik, upptåg samt nätverks- och visionsverkstad.
Plats: Dalslands folkhögskola i Färgelanda
Kostnad: Själva festivalprogrammet är gratis. Kostnad för mat och fika tillkommer liksom för evenyuell övernattning samt för utflykt med studiebesök på söndagen.
Info: bit.ly/spirar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV