Radar

Klimat och aborträtt på WHO:s filmfestival

Från över 800 bidrag från 106 länder har 90 filmerna valts ut att tävla i filmfestivalen Health for all.

Klimatförändring och hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter finns bland ämnena som täcks när 90 filmer på temat hälsa tävlar i Världshälsoorganisationens filmfestival Health for all. Filmerna går just nu att se online.

”Du är sämst. Du är ful också. Du är helt jävla värdelös. Alla har ju tröttnat på dig.” 

Orden kommer från skådespelaren Cecilia von der Esch, hon riktar dem till sin egen spegelbild. De korsklipps med Danny Saucedos ord till sig själv: ”Du kan inte dansa. Du kan inte ens agera, ingenting, du är sämst!” 

Citaten kommer från filmen Mirrors av Paul Jerndal, som varit en del i en kampanj kallad “Du är inte ensam” som belyser psykisk ohälsa. Mirrors är Sveriges bidrag till Världshälsoorganisationens filmfestival Health for all, vars bidrag just nu går att se via WHO:s Youtubekanal. 

– Historieberättande har funnits lika länge som mänsklig civilisation. Det hjälper till att inspirera, motivera, utveckla empati och dela problem så att vi kan hitta och dela lösningar tillsammans. Allt WHO gör handlar om historier eftersom allt vi gör handlar om människor, säger Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Från över 800 bidrag från 106 länder har 90 filmer valts ut för att tävla i filmfestivalen.

– Filmfestivalen Health for all samlar kraftfulla berättelser om många av världens hälsofrågor, och ger WHO:s vetenskapliga arbete känsla och ett mänskligt ansikte. Film har stor potential att höja medvetenheten i mindre kända hälsofrågor, och öka förståelsen för människors erfarenheter av hälsa. Detta är viktiga sätt att främja hälsa för alla, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han utser vinnarna efter rekommendation från en jury där bland annat skådespelarna Sharon Stone från USA och Alfonso Herrera från Mexiko ingår. Vinnarfilmerna tillkännages i juni.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.