Radar

Park ska gynna pollinatörer – och inspirera trädgårdsägare 

Våxnäsparken i Karlstad ska få ängspartier och rishögar för att gynna pollinatörer.

En park i Karlstad ska designas om så att den både gynnar pollinatörer och inspirerar trädgårdsägare att göra insatser hos sig.

Det är Våxnäsparken som i ett par år ska bli en plats för test och åtgärder för att gynna pollinatörer som humlor, bin, blomflugor och fjärilar, som spelar en viktig roll för både frukt, bär och andra grödor.

I kommunens planer finns följande:
• Ängsöar ska bildas där gräset inte klipps och där ängsfröblandningar sås.
• I en del av parken där det redan finns intressanta örter ska dessa gynnas genom att gräset inte klipps.
• Två typer av risdepåer skapas – en slingrande som är rumsavgränsande och en som liknar en traditionell rishög. Risdepåerna ger död ved i parken som blir boplatser för pollinatörer.

Åtgärdena är sådana som också trädgårdsägare kan skapa själva:

– Du kan till exempel låta gräset växa upp på en del av din gräsmatta för att skapa en ängsdel, klippa gräset mer sällan eller så blomsterfröblandningar. Vi kommer att sätta upp skyltar med information vid de olika testerna i parken, där du kan läsa mer om vad det är, säger Peter Bohman, parkingenjör på Karlstadskommun i ett uttalande.

Testet ska ge kommunen mer kunskap och erfarenhet av vilka typer av åtgärder som fungerar och vilka som kan spridas till andra grönområden och parker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV