Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Odling i växthus.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.

Martin Emtenäs föreläser om ”Tusen och 1 art”
Mariestad. Författaren och journalisten Martin Emtenäs har skrivit Naturskyddsföreningens årsbok 2022 ”Tusen och 1 art” som handlar om åtta svenska djur som enligt SLU Artdatabanken riskerar att dö ut. Djuren är utrotningshotade för att vi människor förändrat deras livsmiljö. Boken diskuterar vad som händer när vi formar världen efter människans behov. 
Plats: Dacapo Mariestad, Magasinsgatan 4
Entré: Gratis
Arrangörer: Studiefrämjandet Skaraborg, Studiefrämjandet Utbildningscenter Väst.

Torsdag 4 maj

Mikroklimat i din permakulturhage
Online. I nordiska väderförhållanden är det alltid fördelaktigt att kunna fånga lite mer värme eller skapa skyddade platser i trädgården för de mest värmekrävande växterna. I den här kursen kommer man att prata om de olika sätten att skapa ett mikroklimat i trädgården, och inte bara med växthus!
Kursledare är Celine Faudot som 2015 började odla sin egen mat enligt permakulturens principer och snabbt blev självförsörjande på grönsaker under halva året. 
Var: Online. 
Tid: 20–21.
Värd: Norsk permakulturforening
Info: bit.ly/mikroperma

Torsdag 11 maj

Norrväxthus och vertikalodling
Online. Välkommen till en serie digitala workshops om norra Sveriges möjligheter kring vilda och odlade växter. Samtliga träffar genomförs lunchtid och är kostnadsfria. Anmälan är öppen för alla med intresse. 
Den här träffen handlar om växthus- och vertikalodling. Hur ser utvecklingen ut i norra Sverige vad gäller växthusodling och vertikalodling med spillvärme? Vilka grödor kan vi odla idag och hur ser framtidsvisionerna ut? 
Deltagare: företagen Containing Greens och Agtira.
Anmälan: Senast 9 maj.
Plats: Digitalt
Tid: 12.10-13.00
Kostnad: Gratis
Arrangör: Hushållningssällskapet genom projektet Kompetenscentrum Mat i Norr i samarbete med RISE
Info: bit.ly/vaxterinorr

Lördag 13 maj

Fågelsångsnatten i Naturmorgon
Radio. Fågelsångsnatten är åtta timmar radio om och med fågelsång i Sveriges Radio P1. Naturmorgon guidar lyssnarna genom en hel natt av fågelsång från olika delar av Sverige. Sändningen startar direkt efter Ekonyheterna 00.02 

Den 13 maj kan man höra fåglar sjunga i P1
Den 13 maj kan man höra fåglar sjunga i P1. Foto: Orlin Wagner/TT

Lördag 13 – söndag 14 maj

Det spirar i myllan i Dalsland
Färgelanda. Inspirationsdag/festival för utflyttare, nybyggare och gröna vågare 2.0.
Välkomna till en helg med erfarenheter och berättelser från infödda och inflyttade Dalslandsentusiaster inom grön, kreativ och levande landsbygd. Dessutom god mat, musik, upptåg samt nätverks- och visionsverkstad.
Plats: Dalslands folkhögskola i Färgelanda
Kostnad: Själva festivalprogrammet är gratis. Kostnad för mat och fika tillkommer liksom för evenyuell övernattning samt för utflykt med studiebesök på söndagen.
Info: bit.ly/spirar

Energi

Glesbygd och identitet på scen i höst

Lo Ragnar Lidström och Nino Mick slår sina påsar ihop i en föreställning om glesbygd, tro och identitet.

En föreställning om glesbygd och identitet, en ung människas kamp mot cancern, ett kollektivt återseende, en hyllad nationalskald och sexarbetare i San Fransisco. Det är några av månadens kulturtips från Valdemar Möller.

Lo Ragnar & Nino

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick är båda hyllade poeter. Lo Ragnars dikter skildrar den svenska norrländska glesbygden och dikten Min eld vann Aftonbladet kulturs skrivartävling 2022. Nino Mick å sin sida har varit svensk mästare i poetry slam och skrivit flera diktsamlingar. Nu möts de båda poeterna i en föreställning om glesbygd, tro och identitet där nyskrivna dikter blandas med nyskriven musik. Föreställningen turnerar med Riksteatern under hösten och våren, för turnédatum se Riksteaterns hemsida.

I kroppen min (Riksteatern)

2013 dog författaren, journalisten och musikern Kristian Gidlund i cancer, endast 29 år gammal. Fram till sin död skrev han bloggen I kroppen min när han naket och öppet skildrade sin kamp mot cancern. I föreställningen som bygger på texter från bloggen spelar Razmus Nyström en man som utforskar meningen med livet och döden. Kristian Gidlunds barndomsvän Mats Björke står för den specialkomponerade musiken. I kroppen min är på turné under hösten och avslutas med en föreställning i Leksand den 27 november. För övriga speldatum se riksteatern.se

Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet
Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet. Foto: Klara G

Tv-serier

Historien om Sverige

Med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige väljer SVT att storsatsa med sin mest påkostade historieserie någonsin. 100 historiker, arkeologer och experter medverkar och påkostade scenerier ska ge kött och blod åt tiden som skildras. Serien kommer att sändas i tio delar med premiär den 5 november. Ciceron är skådespelaren Simon J Berger.

Vi som valde att stanna

Vi som valde att stanna är en ukrainsk dramaserie i sex delar som har samproducerats av SVT. Serien skildrar krigsutbrottet och de människor som har valt att stanna kvar i Kiev. Varje del tar avstamp i verkliga händelser och tanken är att visa vanliga människors liv – bortom krigsrubrikerna.

Filmer

Tillsammans 99

23 år efter att filmen Tillsammans hade premiär återvänder Lukas Moodyson till karaktärerna som vi fick följa i 1970-talskollektivet. Nu har det hunnit bli 1999, kollektivet är sedan länge splittrat kvar finns bara Göran och Klasse. Men så en dag återförenas de för att fira Görans födelsedag. Vad har hänt sedan sist, lever drömmarna från 70-talet fortfarande kvar och äter Göran fortfarande gröt? Frågorna är många.

Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder
Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder. Foto: Ita Zbroniec

Vintersaga

Sången Vintersaga av Ted Ström sjöngs in av Monica Törnell på 80-talet och har kommit att bli en svensk klassiker. I filmen med samma namn gör Carl Olsson ett försök att skildra det svenska vemodet. Precis som i låten gör han nedslag på olika platser i ett fruset vintersverige. Här finns kärlek, vänskap, fotboll och drömmar men också alkohol, droger och mörker. Tillsammans formar de 24 ögonblicksbilderna en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Ur filmen This world is not my own
Ur filmen This world is not my own. Foto: Folkets bio

This world is not my own

Den här dokumentärfilmen berättar den verkliga historien om Nellie Mae Rowe, en kvinna som föddes i den amerikanska södern år 1900 som dotter till en före detta slav och som senare kom att bli en berömd och internationellt hyllad konstnär. Samtidigt som den skildrar hennes liv fram till hennes död 1982 så speglas också den amerikanska segregationen, rasismen och medborgarrättskampen. Filmen visas på Folkets bio.

Somliga går med trasiga skor

Vad finns det att berätta om Cornelis Vreeswijk som inte redan är sagt? Kanske en hel del ändå. Med hjälp av aldrig tidigare visat arkivmaterial tecknar regissören Magnus Gertten sin bild av den ikoniska trubaduren. En person som trots allt framgångar fortsatte att ge röst åt samhällets utsatta och svaga, kanske för att han såg sig själv som en av dem. Filmen går upp på bio den 17 november.

Labor 

Den här filmen handlar om Hanna som flyttar från Sverige till San Francisco där hon snart kommer i kontakt med queerscenen och börjar försörja sig som sexarbetare. Hanna Pils har regisserat en film som ska utmana vår syn på sex och arbete. Filmen visas på Folkets bio.

Energi

Kurs i hållbart resande tar elever till Katalonien

Skulle du vilja lära dig mer om hållbart resande och förändra dina och andras resvanor i grönare riktning? Då finns en kurs för dig – som avslutas med en två veckor lång tågresa till Katalonien.

Handen upp, alla som slitit sitt hår i processen pussla ihop långa tågsträckor till kontinenten. En kurs på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen i södra Stockholm kan minska våndorna inför nästa semesterplanering.

Kursen ges på kvartsfart under våren 2024, och innehåller digitala såväl som fysiska träffar. Den avslutas med en två veckor lång tågresa till den spanska provinsen Katalonien. Resan planeras under kursen, och under resans gång ingår möten med olika aktörer som arbetar med hållbart resande och lokal utveckling.

I teoridelen ingår historiska och kulturella aspekter av resande och turism, liksom ekologisk och social hållbarhet kopplat till resande. ”Vi jobbar också med hur vi kan göra vår egen omställning och hur vi kan inspirera andra att förändra sina resmönster”, står att läsa i kursbeskrivingen.