Radar

Tolvåring har sålt majblommor för 1,6 miljoner

Årets majblomma 2023.

En tolvåring har nu sålt majblommor för över 1,6 miljoner kronor sedan ett inlägg om hans försäljning blivit viralt.
– Det är typ som att man vinner på lotteri. Man hjälper barn och får pengar själv, säger försäljaren Murhaf Hamid till SVT Skåne.

När Murhaf Hamid, en tolvårig asylsökande i Glimåkra, först började sälja majblommor gick det trögt. Vuxna var otrevliga mot honom och försökte fösa bort honom från offentliga platser, berättar en familjevän för Sydsvenskan.

Hon såg att han var nedstämd och berättade på sociala medier om hans försäljning. Det blev viralt, fick uppmärksamhet i medier och försäljningen sköt i höjden.

Inläggen om Hamid fick också flera grovt rasistiska kommentarer. Det fick ännu fler att uppmärksamma hans försäljning och inlägg har delats av såväl politiker – som före detta statsminister Magdalena Andersson (S) – samt av författaren Camilla Läckberg. Bara under måndagen steg försäljningen från över 200 000 till drygt 360 000 kronor. På tisdagen är summan uppe i 1,6 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Murhaf Hamid som hoppades på att försäljningen skulle räcka till en pizza kommer nu att få behålla 10 000-tals kronor.

– Jag vill köpa uppehållstillstånd, men det går inte, säger han till SVT och berättar att han i stället kommer köpa kläder och en ny mobil.

Försäljningen av majblommor har redan slagit rekord i år, enligt Göteborgs-Posten.

En annan historia som blivit viral är en flicka som sålt för över 300 000 kronor. Detta sedan hennes pappa berättat om hur svårt hon har det i skolan och delat hennes historia om mobbning på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV