Radar

Fler kvinnor oroliga för ekonomin vid skilsmässa

Ensamstående kvinnor och utrikes födda är överrepresenterade bland barnhushåll som inte har råd med grundläggande behov som hyra, mat och lokala resor.

Ekonomin kan göra att kvinnor stannar i en relation de vill lämna. 6 av 10 kvinnor är oroliga för boende vid skilsmässa, visar en ny undersökning. En siffra som har ökat under de senaste två åren.

– Att inte kunna välja om man vill stanna eller lämna en relation på grund av ekonomin, är ett kraftigt underbetyg för ett samhälle som säger sig värna jämställdheten, säger Camilla Wagner, ordförande i Fredrika Bremer-förbundet, som står bakom undersökningen som genomförts av Kantar Sifo.

2021 var 45 procent av kvinnorna oroliga för boende vid en eventuell separation. En siffra som i den färska undersökningen var 57 procent.
Oron för att klara nödvändiga utgifter har ökat från 12 till 23 procent i samma tidsintervall.

Störst oro känner kvinnor födda utanför Norden, där var siffran 28 procent. Just ensamstående kvinnor och utrikes födda är också överrepresenterade bland barnhushåll som inte har råd med grundläggande behov som hyra, mat och lokala resor.

–  Det finns en stor och befogad oro hos många kvinnor i Sverige just nu. Det handlar om att kunna sätta mat på borden för sig och sina barn. Att stärka den här gruppens ekonomiska förutsättningar innebär på inget sätt att spä på inflationen. Den här gruppens köpkraft är alldeles för svag för det, säger Camilla Wagner.

Fredrika Bremer-förbundet varnar för att lågkonjunkturen kan få förödande effekter för kvinnor, och vill nu se en indexering av barnbidrag och bostadsbidrag, alltså att de räknas upp i takt med inflationen. Organisationen vill även öka möjligheten till ekonomiskt stöd vid bodelning, samt att kommande skattereformer syftar till att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV