Intro

Forskare och företag skyndar på grön omställning

”En droppe i havet”. Regeringen ”agerar inte på vetenskapen.” Det är synen på regeringens politik för skydd och skötsel av värdefull natur, när WWF och Naturskyddsföreningen läst vårändringsbudgeten som presenterades på måndagen. Läs i dagens nummer om hur skog och biologisk mångfald hotas.

Samtidigt vill både forskare och företag att regeringen skyndar på en grön omställning som kan gynna både klimatet och näringslivet, istället för att ”ge konstgjord andning till gårdagens teknik”. Så den här veckan anordnas Stockholms Climate week, där företag, forskare och tjänstemän från många länder diskuterar vad vi kan göra nu. Veckan kan följas online.

Har du tänk börja se om en trädgård i vårsolen? Då uppmanar en rad landskapsarkitekter dig att låta gräsklipparen stå! Eller i alla fall använda den mer sparsamt. En lummigare miljö främjar den biologiska mångfalden, och redan förra året var intresset för vildare trädgårdar så stort att det kallades för en ”folkrörelse.

Plastskräp ska vara borta 2040 anser G7-länderna men miljögiftet PCB har upptäckts på över 8000 meters djup i Stilla havet. Och tech-bolagen behöver kontrolleras bättre, efter som hat, desinformation och propaganda förgiftar våra offentliga samtal, anser Nordiska rådet.

Det är ett axplock av vad Landets fria rapporterar om idag.
Läs mer i dagens nummer!