Radar

EU stäms för grönstämpling av fossilgas

Världsnaturfonden WWF, Clientearth, Transport & Environment och tyska Friends of the Earth vill att EU-kommissionen tänker om när det gäller fossilgas.

Flera miljöorganisationer drar EU-kommissionen inför EU-domstolen för fjolårets beslut att hållbarhetsstämpla naturgas. Syftet är att undvika en ”enorm risk för klimatet”, skriver de i en kommentar.

Därmed fortsätter den bittra striden om den så kallade taxonomin. Det var i juli som EU-parlamentet godkände kommissionens beslut om att investeringar i naturgas och kärnkraft under vissa villkor ska kunna klassas som miljömässigt hållbara.

Bakom stämningen – som gäller gasdelen men inte kärnkraften – står bland andra Världsnaturfonden WWF och Clientearth. Organisationerna anser att det är orimligt att ge gas en grönklassning och att beslutet bryter mot flera EU-lagar samt EU:s åtagande under Parisavtalet.

”Det strider mot EU:s egna vetenskapliga råd och underminerar i grunden trovärdigheten i EU:s klimatåtgärder. Fossilgas är varken rent eller billigt och inte heller en säker energikälla”, skriver organisationerna.

De lyfter fram ett ökat importberoende av gas som en konkret konsekvens, och ser en risk för att investeringar nu kommer att göras i ”skadliga energikällor” snarare än ”verkligt hållbara”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV