Radar

Många unga och ostraffade bakom påskupplopp

I Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan fått tillstånd för en sammankomst som aldrig genomfördes, satte våldsverkare eld på fyra polisbussar.

Majoriteten av dem som misstänkts för brott kopplade till förra årets påskupplopp var unga och tidigare ostraffade, enligt en ny rapport.
Uppgifterna går på tvärs med polisens påstående att kriminella gäng låg bakom våldsamheterna.

Under påskhelgen i fjol skakades flera svenska städer av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld riktat mot polisen. Gnistan var den högerextreme politikern Rasmus Paludans rundresa i Sverige för att bränna koraner.

Polisen uppgav tidigt att våldsamheterna orkestrerats av tillresta och kriminella gäng.

– Det här är inga vanliga motdemonstranter. Vi har starka misstankar att de som går till angrepp mot polisen har anknytning till de kriminella gängen, sade rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff i samband med förra årets påskupplopp.Uppgifterna plockades upp och fick stöd av bland annat den dåvarande statsministern Magdalena Andersson (S). Men sanningshalten har ifrågasatts.

Unga ostraffade lokalbor

En ny rapport från researchföretaget Acta Publica skänker nu ytterligare stöd till dem som ansett att polisen saknade fog för sina påståenden.

Acta Publica har kartlagt samtliga 125 personer som åtalats eller begärts häktade för brott i samband med påskupploppen. Till och med slutet av mars har 87 personer ställts inför rätta, varav 70 dömts. En är kvinna.

Företaget kan koppla sju personer, alla män, till kriminella nätverk eller organiserad brottslighet. Fyra deltog i upploppet i Sveaparken i Örebro, två i Linköping och en i Malmö.

Sammantaget var 99 av de 125 personerna under 30 år, och nära hälften under 21 år. Sjuttio personer var tidigare ostraffade. Nästan alla bodde på den aktuella orten.

300 skadade poliser

Upploppen inleddes på skärtorsdagen, sedan Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla allmänna sammankomster för att bränna exemplar av koranen i Linköping och Norrköping.

Sammankomsterna kunde aldrig genomföras. I stället utbröt våldsamma upplopp i båda städer.

Dagarna därpå spred sig oroligheterna till bland annat Malmö, Stockholm och Örebro, där demonstranter brände bilar och gick till angrepp mot polisen med sten och molotovcocktails.

Över 300 poliser rapporterade skador till följd av våldsamheterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV