Radar

Hyresgästföreningen vill att staten hjälper till med hyran

Hyresgästföreningen vill införa en statlig hyresakut för människor som har svårt att klara hyran i ekonomiska kristider.

I en tid då många lever på marginalen föreslår Hyresgästföreningen att staten inrättar vad de kallar en hyresakut för hyresgäster som har svårt att betala hyran.

Hyresbetalningen kräver i genomsnitt en femtedel av svenska hushålls disponibla inkomst. Mest betalar ensamstående föräldrar i hyresrätt – för dem går en tredjedel av inkomsten till hyra.

En ensamstående förskollärare med ett barn kommer att ha 20 300 kronor mindre att leva på under 2023 jämfört med 2021. Det visar en lägesrapport från Hyresgästföreningen, som beskriver en mycket ansträngd ekonomisk situation för hyresrättsinnehavare. Det gäller även personer med inkomst kring medianen i riket, som förskollärare som har 33 300 kronor i medianlön.

Nu föreslår Hyresgästföreningen en statlig fond för personer som har svårt att betala hyran, som de kallar hyresakut.

– Hyresakuten är en extraordinär åtgärd för att hantera den här situationen och för att hjälpa hyresgäster att undvika skuldsättning, hemlöshet och existensminimum, säger Liz Jönsson, ordförande på Hyresgästföreningen i region Norra Skåne i ett pressmeddelande.

Till skillnad från bostadsbidraget vill föreningen att hyresakuten ska kunna ges även till personer över 29 år. De vill också att inkomstgränserna dubblas för att fler hushåll ska kunna få bidrag. 

– Vi hoppas att politikerna tar vårt förslag på allvar och ser till att hyresgästerna inte står utanför i den ekonomiska krisen, säger Liz Jönsson.