Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Upptäck naturen tillsammans med barn.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.

Hållbar stad 
Halmstad. I detta panelsamtal ger Andreas Eggersten Teder, hållbarhetsspecialist på White arkitekter, Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome och Olof Selldén, planchef på Halmstads kommun, sina synpunkter på hur en hållbar stad kan växa fram. 
Moderator: Mattias Karlsson, politisk 
redaktör, på Hallandsposten.
Plats: Stadsbiblioteket i Hamlstad, 
Axel Olssons gata 1
Tid: 18.00-19.30
Kostnad: Gratis

Lördag 15 april

Fika efter en forskare: klimatet, barns allergi och samers hälsa
Online. Fika efter en forskare är en föreläsningsserie där forskare vid Umeå universitet håller korta föreläsningar om sin forskning. Det finns  också chans till frågor. 
Medverkande: Petter Stoor: Samers hälsa – på lika villkor, Maria Nilsson: Ju varmare, desto värre, Anna Winberg: En tåligare mage – om barns matallergi
Tid: 13.00 och 14.00
Plats: Online
Info: bit.ly/forskningsfika

Lördag 15 april

Bli Natursnoksledare – upptäck naturen tillsammans med barn
Online. Har du upptäckarlust och gillar att vara ute tillsammans med andra? Naturskyddsföreningen arrangerar utbildningar för alla medlemmar som vill leda barn och deras vuxna inom barn- och familjeverksamheten Natursnokarna. 
Utbildningen är den första delen av två. 
Del två sker utomhus.
Kostnad: 500 kr (Då ingår båda delarna) 
Tid: 10.00–14.00
Info: bit.ly/Natursnokarna

Söndag 16 april

Möt dig själv i våren
Svenshögen. Välkommen till en dag för återhämtning och reflektion kring naturens betydelse i våra liv. Med hjälp av naturvakenhetsövningar utomhus, visualiseringar, promenad i tystnad samt kortare teoretiska avsnitt utforskar vi upplevelsen av att vara en del av naturen. 
Plats: Solhälla kursgård, Svenshögen
Tid: 10.00-17.00
Pris: 850 kr (är du sjukskriven/arbetslös och vill ha ett lägre pris – kontakta oss)
Vegetarisk lunch och fika ingår i priset.
Anmälan: Senast 10 april.
Info: bit.ly/mötvåren 

Söndag 16 april

Starta en lokal klimatklubb  
Online. Föreningen Klimatklubben har 19 lokalklubbar i Sverige, med syftet att fånga upp upp ditt, dina grannars, vänners, kollegors och bekantas engagemang och göra skillnad i stort och smått på lokal nivå! Om det inte finns en klubb där du bor – ta gärna steget och bilda en själv! I april kör Klimatklubben en digital träff för dig som vill veta mer om att starta lokalklubb där du bor! 
Plats: Online
Tid: 11.00-12.00
Info: bit.ly/lokalklimat

Arne Müller
Arne Müller.

Måndag 17 april

Arne Müller: Hur gröna är de gröna industrierna i Sápmi?
Online. Amnesty Sápmi har bjudit in journalisten och författaren Arne Müller till en föreläsning om industriprojekt i norra Sverige och klimatomställningen. Går det att hitta en hållbar väg framåt?
Det planeras industriprojekt för mer än 1 000 miljarder kronor i norra Sverige. Förhoppningarna är stora att de nya industrierna ska skynda på klimatomställningen och skapa många nya jobb i den norra delen av landet. Behoven av el och metaller är enorma. Men det finns också en annan sida av myntet. Risken för skärpta markkonflikter, inte minst med renskötseln, är uppenbar när det ska byggas industrier, vindkraft, elledningar och gruvor. Går det att hitta en hållbar väg framåt?
Kostnad: Det är kostnadsfritt att delta men föranmälan krävs!
Anmälan: Senast klockan 15.00 den 17 april: bit.ly/3J9jeip

Energi

Glesbygd och identitet på scen i höst

Lo Ragnar Lidström och Nino Mick slår sina påsar ihop i en föreställning om glesbygd, tro och identitet.

En föreställning om glesbygd och identitet, en ung människas kamp mot cancern, ett kollektivt återseende, en hyllad nationalskald och sexarbetare i San Fransisco. Det är några av månadens kulturtips från Valdemar Möller.

Lo Ragnar & Nino

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick är båda hyllade poeter. Lo Ragnars dikter skildrar den svenska norrländska glesbygden och dikten Min eld vann Aftonbladet kulturs skrivartävling 2022. Nino Mick å sin sida har varit svensk mästare i poetry slam och skrivit flera diktsamlingar. Nu möts de båda poeterna i en föreställning om glesbygd, tro och identitet där nyskrivna dikter blandas med nyskriven musik. Föreställningen turnerar med Riksteatern under hösten och våren, för turnédatum se Riksteaterns hemsida.

I kroppen min (Riksteatern)

2013 dog författaren, journalisten och musikern Kristian Gidlund i cancer, endast 29 år gammal. Fram till sin död skrev han bloggen I kroppen min när han naket och öppet skildrade sin kamp mot cancern. I föreställningen som bygger på texter från bloggen spelar Razmus Nyström en man som utforskar meningen med livet och döden. Kristian Gidlunds barndomsvän Mats Björke står för den specialkomponerade musiken. I kroppen min är på turné under hösten och avslutas med en föreställning i Leksand den 27 november. För övriga speldatum se riksteatern.se

Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet
Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet. Foto: Klara G

Tv-serier

Historien om Sverige

Med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige väljer SVT att storsatsa med sin mest påkostade historieserie någonsin. 100 historiker, arkeologer och experter medverkar och påkostade scenerier ska ge kött och blod åt tiden som skildras. Serien kommer att sändas i tio delar med premiär den 5 november. Ciceron är skådespelaren Simon J Berger.

Vi som valde att stanna

Vi som valde att stanna är en ukrainsk dramaserie i sex delar som har samproducerats av SVT. Serien skildrar krigsutbrottet och de människor som har valt att stanna kvar i Kiev. Varje del tar avstamp i verkliga händelser och tanken är att visa vanliga människors liv – bortom krigsrubrikerna.

Filmer

Tillsammans 99

23 år efter att filmen Tillsammans hade premiär återvänder Lukas Moodyson till karaktärerna som vi fick följa i 1970-talskollektivet. Nu har det hunnit bli 1999, kollektivet är sedan länge splittrat kvar finns bara Göran och Klasse. Men så en dag återförenas de för att fira Görans födelsedag. Vad har hänt sedan sist, lever drömmarna från 70-talet fortfarande kvar och äter Göran fortfarande gröt? Frågorna är många.

Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder
Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder. Foto: Ita Zbroniec

Vintersaga

Sången Vintersaga av Ted Ström sjöngs in av Monica Törnell på 80-talet och har kommit att bli en svensk klassiker. I filmen med samma namn gör Carl Olsson ett försök att skildra det svenska vemodet. Precis som i låten gör han nedslag på olika platser i ett fruset vintersverige. Här finns kärlek, vänskap, fotboll och drömmar men också alkohol, droger och mörker. Tillsammans formar de 24 ögonblicksbilderna en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Ur filmen This world is not my own
Ur filmen This world is not my own. Foto: Folkets bio

This world is not my own

Den här dokumentärfilmen berättar den verkliga historien om Nellie Mae Rowe, en kvinna som föddes i den amerikanska södern år 1900 som dotter till en före detta slav och som senare kom att bli en berömd och internationellt hyllad konstnär. Samtidigt som den skildrar hennes liv fram till hennes död 1982 så speglas också den amerikanska segregationen, rasismen och medborgarrättskampen. Filmen visas på Folkets bio.

Somliga går med trasiga skor

Vad finns det att berätta om Cornelis Vreeswijk som inte redan är sagt? Kanske en hel del ändå. Med hjälp av aldrig tidigare visat arkivmaterial tecknar regissören Magnus Gertten sin bild av den ikoniska trubaduren. En person som trots allt framgångar fortsatte att ge röst åt samhällets utsatta och svaga, kanske för att han såg sig själv som en av dem. Filmen går upp på bio den 17 november.

Labor 

Den här filmen handlar om Hanna som flyttar från Sverige till San Francisco där hon snart kommer i kontakt med queerscenen och börjar försörja sig som sexarbetare. Hanna Pils har regisserat en film som ska utmana vår syn på sex och arbete. Filmen visas på Folkets bio.

Energi

Kurs i hållbart resande tar elever till Katalonien

Skulle du vilja lära dig mer om hållbart resande och förändra dina och andras resvanor i grönare riktning? Då finns en kurs för dig – som avslutas med en två veckor lång tågresa till Katalonien.

Handen upp, alla som slitit sitt hår i processen pussla ihop långa tågsträckor till kontinenten. En kurs på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen i södra Stockholm kan minska våndorna inför nästa semesterplanering.

Kursen ges på kvartsfart under våren 2024, och innehåller digitala såväl som fysiska träffar. Den avslutas med en två veckor lång tågresa till den spanska provinsen Katalonien. Resan planeras under kursen, och under resans gång ingår möten med olika aktörer som arbetar med hållbart resande och lokal utveckling.

I teoridelen ingår historiska och kulturella aspekter av resande och turism, liksom ekologisk och social hållbarhet kopplat till resande. ”Vi jobbar också med hur vi kan göra vår egen omställning och hur vi kan inspirera andra att förändra sina resmönster”, står att läsa i kursbeskrivingen.