Radar

C och S kräver klimatsvar av regeringen

Magdalena Andersson i förgrunden och i bakgrunden Muharrem Demirok.

Socialdemokraterna och Centern kräver handling av regeringen i klimatpolitiken.
– Det är bråttom att regeringen visar hur man ska nå klimatmålen, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

För första gången håller Centerledaren Muharrem Demirok och Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson en gemensam pressträff. Temat är klimatet.

– Regeringens och Sverigedemokraternas klimatpolitik är inte bra för vårt land, säger Magdalena Andersson.

Den är inte bara skadlig för klimat, miljö och djur, utan även för jobb och innovation, enligt S och C.

Partierna kräver därför att regeringen omgående redovisar en konkret plan för klimatpolitiken.

– Regeringen måste omgående redovisa åtgärder för hur vi ska nå klimatmålen 2030 och 2045, säger Muharrem Demirok.

Kallas till utskott

Andersson och Demirok framhåller att riksdagsledamöterna från sju av åtta partier i riksdagen, alla utom Sverigedemokraterna, gick till val på att målen ska nås. Också de nuvarande regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Rimligen har de tänkt igenom detta före valet, när man sade att man vill sänka reduktionsplikten men inte ändra målen. Jag utgår från att man hade någon slags idé om detta före valet så att man inte ljög väljarna rakt upp i ansiktet, säger Andersson.

C och S kallar också klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till riksdagens utskott.

Ministern: Elektrifiering

I förra veckan presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga granskning av regeringens klimatpolitik. Där konstaterades att de åtgärder som regeringen genomfört och aviserat kommer att öka utsläppen av växthusgaser.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) skriver i en kommentar att en fundamental del av Sveriges omställning är elektrifieringen. Industrin och transportsektorn kan inte ställa om utan en kraftigt utbyggd, fossilfri elproduktion.

”Sveriges klimatmål ligger fast och regeringen kommer att redovisa den klimatpolitiska handlingsplanen i höst helt i enlighet med Sveriges klimatlag”, skriver Pourmokhtari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV