Radar

Pris till arbete mot femicid

Malú García Andrade.

Utred morden på kvinnor och ställ de skyldiga till svars.
Det kräver årets mottagare av Per Anger-priset Malú García Andrade från Mexiko.

Per Anger-priset delas ut av Forum för levande historia till personer som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Årets pristagare juristen Malú García Andrade har i över 20 år kämpat för alla de kvinnor som mördas eller rövas bort i Mexiko. I genomsnitt mördas tio kvinnor om dagen i landet.

En av alla de som mördats är pristagarens egen syster. Sedan hon dog 2001 har Malú García Andrade vigt sitt liv åt att kämpa mot femicid som det kallas när kvinnor mördas just för att de är kvinnor. Som jurist har hon företrätt hundratals familjer i domstol. Detta har lett till att hon själv har blivit mordhotad och hon lever idag med skyddad identitet och livvakter.

– Familjerna behöver veta sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars och få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger Malú García Andrade i ett pressmeddelande.

I juryns motivering till priset står det bland annat att Malú García Andrades ”beslutsamhet och villkorslösa mod inspirerar och inger hopp om förändring”.

Nio organisationer har deltagit i nomineringsarbetet, dessa är: Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Individuell Människohjälp (IM), Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Act Svenska kyrkan och We Effect.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV