Radar

Djurskydd måltavla för pulverhot

Polisens yttre befäl Jakob Bergstrand på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö.

Texten i pulverbreven som skickats till länsstyrelser runtom i landet kan upplevas som hotfull mot länsstyrelsernas arbete med djurskyddshantering, anser länsrådet Jörgen Peters i Halland som tagit del av innehållet.
– Det är beklagligt, säger han.

Personalen i just denna del av länsstyrelsens verksamhet har flera gånger tidigare utsatts för hot, uppger Jörgen Peters.

– Vi följer lagstiftningen, det är det som våra medarbetare gör. Det är beklagligt att de också utsätts för sådana här tilltag.

Han vill inte återge ordalydelsen i brevet i detalj. Enligt uppgift till Aftonbladet har åtminstone ett av breven undertecknats av ”Sveriges djurägare” och innehållit formuleringar om att länsstyrelsen missbrukar sin makt och begår övergrepp mot djurägare.

"Mängd olika åtgärder"

Polisen har hittills inte velat kommentera innehållet utan hänvisat till förundersökningssekretess.

Jörgen Peters framhåller att det finns utarbetade rutiner på länsstyrelsen för hantering av hot.
– Vi har rutiner kring detta och de åtgärderna följer vi. Det vill jag inte gå in på i detalj, men det är en mängd olika åtgärder.

Under onsdagen kom larmen efterhand som posten öppnades på totalt 18 av landets 21 länsstyrelser. Polis och räddningstjänst ryckte ut och länsstyrelserna spärrades av tills snabbanalyser visade att pulvret i breven var ofarligt.

Ytterligare två länsstyrelser

Under torsdagen har även länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland tagit emot liknande pulverbrev.

Polisen utreder hittills inte pulverbreven nationellt, utan ute i de olika regionerna. I Malmö uppger polisinformatör Nils Norling att pulvret nu ska skickas till Nationellt forensiskt center för en analys.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV