Radar

Organisationer larmar: Tufft för barnfamiljer

Flera organisationer märker tydligt av det ekonomiska läget bland barnfamiljer.

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen är de största förlorarna, larmar nu flera organisationer.

3 av 10 ensamstående föräldrar, med en inkomst under 35 000 kronor i månaden före skatt, har under det senaste halvåret haft svårt att köpa näringsrik mat till familjen veckans alla dagar – eller betala barnens fritidsaktiviteter.

Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Rädda Barnen, Hyresgästföreningen, Röda Korset och Majblomman.

Organisationerna märker på olika sätt hur det svåra ekonomiska läget slår särskilt mot barnfamiljer.

”Våra telefoner går varma av oroliga hyresgäster som inte vet hur de ska klara hyran och hur de ska ha råd med sina barns aktiviteter”, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

Undersökningen pekar även på att en av fyra ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 29 500 kronor före skatt haft svårt att betala räkningarna. En av sex har haft svårt att betala för kollektivtrafik.

”Det är däremot inte hållbart att civilsamhällsorganisationer ska möta alla behov och därför behöver vi kraftsamla från hela samhället och göra allt vad vi kan för att möta den svåra situationen för många barn i Sverige. Vi vill också se mer från politiken”, säger Maria Frisk, Sverigechef för Rädda Barnen.

Undersökningen har frågat 1 240 föräldrar med barn i åldrarna 0–17 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV