Radar

Risk för fortsatt tågkaos även i sommar

Et tåg och några som står på en perrong.

Julens tågbiljetter blev försenade, liksom påskbiljetterna. Med 15 veckor till midsommar är Trafikverket fortfarande djupt inne i vårens planering.
– Sommaren är väldigt långt bort för oss än så länge, säger presschefen Bengt Olsson.

Senast 18 veckor innan ska Trafikverket meddela järnvägsbolagen sin planering för banarbeten. Detta har avtalats ner till 13 veckor, men av olika anledningar har det inte lyckats. För tågbolagen har det lett till försenade biljettsläpp både inför julen och påsken.

Med 15 veckor kvar till midsommar finns ännu ingen fastställd plan för banarbeten under sommaren. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson arbetar personalen fortfarande ”intensivt både vardagar, kvällar, helger” med att få ordning på planeringen för våren.

– Sommaren är väldigt långt bort för oss än så länge – vi är inte där. Just nu jobbar vi för att vara klara till och med maj, säger han.

Trots det har exempelvis bolaget Vy Tåg valt att släppa sommarens biljetter på en preliminär tidtabell. Om några justeringar skulle ske, kommer resenärerna att kontaktas i god tid, enligt tågbolaget.

För SJ ligger en hel del avgångar fram till och med 28 maj ute till försäljning och bolaget räknar preliminärt med att kunna släppa sommarbiljetterna under andra halvan av mars.

"Går framåt"

Enligt Bengt Olsson är påskplaneringen klar för resor till Åre, samt för sträckorna Stockholm–Malmö och Göteborg–Malmö. Däremot återstår fortfarande Stockholm–Göteborg, där många banarbeten behövs.

– Det går framåt när det gäller påsk och Kristi himmelsfärd. Vi är inte riktigt där i att jobba lika fokuserat när det gäller sommaren än, men självklart har vi den i vårt uppdrag.

TT: Finns det risk att även sommarens planering blir försenad?

– Det är att ta ut händelserna lite i förväg, nu får vi se. Vi har haft ett uppdrag att ha 18 veckors framförhållning till järnvägsföretagen och det kommer att vara svårt att greja det under ett tag framöver. Vi har en klar ambition att vi ska börja fixa det under året, men vi är inte där just nu.

Hotas av vite

Trafikverket hotas med vite på 24 miljoner kronor från Transportstyrelsen för misslyckandet med att ge tågbranschen rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet och har till augusti på sig att ta fram förslag på åtgärder.

Enligt Bengt Olsson görs bland annat löpande uppgraderingar av det nya system som infördes i december för att planeringen ska gå snabbare framöver. Trafikverket jobbar också med att rekrytera nya planerare, men behöver ”åtminstone ett trettiotal till”, säger han.

– Allt eftersom det digitala stödet blir bättre och bättre, så kommer vi att kunna öka takten. Men det är ett långsiktigt arbete, så det kommer ta en stund innan vi är framme så långt som vi vill vara.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.