Radar

WWF: ”Otroligt och historiskt beslut”

Havssköldpadda simmar längs korallrev. FN-länder enas om ett havsavtal som ska skydda sådana miljöer.

Världsnaturfonden WWF gläds över nyheten om att FN-länderna enats om ett globalt havsavtal. Inte minst är det enligt organisationen avgörande för att kunna skydda 30 procent av världshaven senast 2030.

”Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för en majoritet av haven utanför ländernas ekonomiska zoner”, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på svenska WWF, i ett pressmeddelande.

”Avtalet täcker 45 procent av jordens yta och ger oss möjligheten att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden.”

WWF lyfter också fram punkten om hur vinster från marina genetiska resurser ska fördelas. Det var en av de sista knutarna när förhandlingarna gick i mål i New York under natten mot söndagen, svensk tid.

”Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven”, säger Tom Arnbom.

Målet om att skydda 30 procent av land och vatten antogs på klimatmötet COP15 i Montreal i december.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV