Radar

Sanna Marin positiv till fyradagarsveckor

Finlands statsminister Sanna Marin framför den finska flaggan.

Fyra dagars arbetsvecka kan snart bli verklighet för många i Finland. Statsminister Sanna Marin säger till Svenska Yle att hon vill att det görs försök ”utan fördomar”.

Frågan om fyra dagars arbetsvecka har väckts i Finland efter att liknande försök har gjort succé i Storbritannien. Där beslutade 90 procent av företagen som deltog att de skulle fortsätta med fyradagarsveckor även efter att försöket var avslutat. Även i Spanien genomförs just nu försök med fyra dagars arbetsveckor och i Sverige har bland andra region Värmland genomfört pilotprojekt med 30-timmarsveckor på några av sina vårdenheter.

Sanna Marin (SDP) säger att resultaten från de olika försöken är väldigt uppmuntrande.

– Människor mår bättre, har lägre sjukfrånvaro, och produktiviteten har ökat. På kortare arbetstid har man alltså fått samma mängd saker gjorda, eller till och med mera, säger hon till Svenska Yle. 

Sanna Marin menar också att när samhället blir allt mer effektivt och förmögenheten växer så bör arbetstagarna kunna ta del av den vinsten i form av kortare arbetstid.

Alla är dock inte lika positiva. “Vårdbranschen kommer att behöva ytterligare 200 000 anställda fram till 2033 och teknologiindustrin 130 000 fram till år 2030. Vem ska göra jobbet och varifrån kommer tillväxten om man bara arbetar fyra dagar i veckan?”, skriver till exempel liberalkonservativa Samlingspartiets riksdagsledamot Pia Kauma på Twitter. Även det finska näringslivet är kritiska till idén, medan fackcentralen FFC är positiva till förslaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV