Radar

Thunberg stoppades från norsk sittstrejk

Greta Thunberg med megafon bland protesterande samer. Protest mot vindkraftpark.

Greta Thunberg ville ansluta till en stor sittstrejk mot vindkraft som bryter mot samernas rättigheter i Norge. Men vakter i Oslo vägrade släppa in henne.

– Kampen för urfolks rättigheter, för mänskliga rättigheter, för klimatet är global. Det finns flera lokala exempel där rättigheterna bryts och när det sker måste man säga ifrån, säger Greta Thunberg till norska NTB.

Hon är en av dem som demonstrerar utanför det norska olje- och energidepartementet i Oslo mot byggandet av en vindkraftpark i ett fjällområde. Greta Thunberg kom till Oslo på söndagskvällen och ville då komma in på departementet men stoppades av säkerhetsvakter.

– Beslutet togs för att man ur säkerhetssynpunkt inte vill ha in fler demonstranter i byggnaden, säger ansvarige Espen Evensen till NTB.

Bakgrunden är den sittstrejk som sedan i torsdags har pågått inne i departementet, utförd av samiska aktivister från Fosen i mellersta Norge.
De demonstrerar för att regeringen ska stoppa den stora vindkraftpark som har byggts på ett fjällområdet som samer i århundraden har använt för vinterbete för sina renar.

Redan år 2021 slog Norges högsta domstol fast att utbyggnaderna i området är olagliga och bryter mot samernas rättigheter. Men trots att det i torsdags gått 500 dagar sedan domen har ingenting hänt och de 150 vindturbinerna står kvar.

Silje Karine Muotka, ordförande i norska sametinget, säger att hon förväntar sig att myndigheterna ska ta deras krav på allvar.

Aktivisterna uppger att de inte kommer att ge sig av frivilligt förrän ett beslut om att turbinerna ska rivas tas.