Radar

Kritik mot regeringens utrikespolitik

Utrikesminister Tobias Billström (M) läser upp regeringens utrikesdeklaration.

Regeringen har ett “ensidigt geografiskt fokus” och ett “närmast totalt ointresse för andra säkerhetspolitiska aspekter än de rent militära”. Det menar Kristna fredsrörelsen som nu uppmanar regeringen att vidga perspektiven i utrikespolitiken.

I förra veckan presenterade utrikesminister Tobias Billström regeringens utrikesdeklaration. I sitt anförande lade han stor vikt vid kriget i Ukraina och Sveriges kommande Natomedlemskap. Bland annat sa han: “President Zelenskyj har fullkomligt rätt när han säger att hans soldater inte bara kämpar för Ukrainas överlevnad, utan också för vår säkerhet och våra värderingar.
Givet detta lägger Sverige nu om kursen i den samlade utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Regeringen kommer i första hand att föra en svensk och europeisk utrikespolitik. Där svenska intressen och demokratiska värderingar är kärnan i politiken.”

Kristna fredsrörelsen menar nu att det är snävt att inskränka sig till europeiska perspektiv och tro att ett Nato-medlemskap skulle lösa alla problem. Som exempel på en konkret fråga som de skulle velat se i Utrikesdeklarationen nämner de fredsförhandlingarna i Colombia där Sverige bjudits in för att spela en stödjande roll. De hade också velat se att Agenda 2030 lyftes.

– De globala målen är viktigare än någonsin och får inte glömmas bort på grund av att det pågår ett krig i vårt närområde. Ett aktivt arbete för att uppnå dem är i själva verket ett av de bästa sätten att förebygga väpnade konflikter i framtiden, säger Kristna Fredrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker i ett pressmeddelande.

Regeringen har även fått kritik av oppositionen för att man strukit formuleringen om en feministisk utrikespolitik och för att man skurit ner på biståndet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV