Radar

”Förlängt ålfiskestopp spel för gallerierna”

En ål på botten av en båt.

Förslaget om ett förlängt ålfiskestopp är ett spel för gallerierna, enligt Världsnaturfonden WWF.
”Att lägga ett fiskestopp när det inte sker något fiske är oförsvarbart,” säger generalsekreteraren Gustaf Lind.

Från tre månaders fiskeförbud till sex månader. Nyligen beslutade EU:s ministerråd om en skärpning av fiskestoppet av den utrotningshotade europeiska ålen – något som Sverige motsatte sig.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fick i uppdrag att föreslå under vilken period de extra tre månaderna skulle gälla. Myndigheten föreslog fiskeförbud i Sverige mellan 1 oktober 2023 och 31 mars 2024.

Men förslaget om ett förlängda fiskestopp under perioden januari till mars blir verkningslöst eftersom det i princip inte fiskas någon ål då, enligt Världsnaturfonden WWF.

Istället vore det extra viktigt med ett fiskeförbud under augusti och september, när mest fiske bedrivs, menar miljöorganisationen.

WWF anser att ålfisket borde stoppas helt. Något som även Internationella Havsforskningsrådet, ICES, rekommenderar.

”De vetenskapliga råden är tydliga – inget fiske efter ål är hållbart. Vi måste göra allt för att stoppa utfiskningen av den akut hotade ålen och att lägga ett fiskestopp när det inte sker något fiske är oförsvarbart,” säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

I Sverige är fritidsfiske av ål förbjudet, med det tillåts fortfarande ett visst kommersiellt fiske.

Fakta: Den europeiska ålen

Den europeiska ålen är långsmal och liknar en orm. Ålen fortplantar sig på tusentals meters djup i Sargassohavet, 700 mil från Sveriges kust. Glasålarna, eller ålyngel, följer sedan med Golfströmmen till Europa och Nordafrika.
Sedan 1960-1979 har mängden glasål som når Nordsjön sjunkit till en enstaka procent. Trots det minskade beståndet fortsätter ålfisket i Europa.
I Sverige råder ett fiskeförbud gällande ål men vissa yrkesfiskare har ett specialtillstånd. Marknaden mättas däremot inte och därför skapas tillfälle för tjuvfiske.

Källor: Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Jordbruksverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV