Energi

Hans studiecirkel ska ge fler tysta områden 

Pontus Wikström leder studiecirkeln Tysta områden.

Landets fria ställer tre frågor till Pontus Wikström, som leder studiecirkeln Tysta områden i Luleå.

Varför behövs en studiecirkel om tysta områden?

– Vi ska åka ut till två platser, en som vanligtvis är väldigt tyst och en med mer störningar från skotertrafik. Tanken är att tillsammans uppleva platserna och diskutera hur det är att vara på en tyst plats. Projektet ska i slutändan bli en onlineutbildning som ska inspirera och handleda allmänheten i hur man gentemot myndigheter jobbar med att bilda tysta områden, till exempel genom att föra fram förslag om att man inte får köra helikopter i ett visst område i fjällkedjan. 

Vad gör tystnaden med oss människor? 

– Det som människor önskar när man åker ut för en naturupplevelse är att lyssna på naturens egna ljud. Men fågelkvitter och skvalp från vågor är ofta ganska svaga. Människor blir besvikna om de samtidigt måste lyssna på helikoptrar och snöskotrar, särskilt om man åkt långt. Jag brukar jämföra det med rökning som förr fanns på restauranger, lukten förstör upplevelsen av maten. Vi önskar att det fanns platser där man redan innan vet att det är osannolikt att man blir störd under vistelsen. Det finns väldigt få såna platser i Sverige.

Finns det några fördefinierat tysta platser i Sverige idag?

– Det finns områden där motorfordonstrafik är förbjuden, till exempel de flesta nationalparker, och i Stockholmsområdet finns ett 20-tal områden som är markerade som förhållandevis tysta. I en idealvärld skulle alla som bor i ett samhälle veta att det fanns en plats att åka till, mindre än en timme bort där man slipper höra motortrafik. 

Lär dig mer om tysta områden

När: 1–29 mars

Var: Luleå.

Vad: Online-föreläsningar och gemensamma utfärder för besök vid Brändö fritidsby norr om Luleå, och Pålträsket i Råneå älvdal, där man diskuterar hur det kan bli fler ”tysta områden”, alltså platser utan buller från till exempel motorfordon. 

Tid: Två kvällar och två heldagar

Kostnad: Gratis

Anmälan: senast 28 februari

Källa: Studiefrämjandet