Radar

Här får medborgarna påverka budgeten

När medborgarna i Lundby fick bestämma över 150 000 kronor under 2021 var ett av de vinnande förslagen simskola.

I stadsdelen Lundby i Göteborgs kommun får medborgarna vara med och styra över en del av budgeten, 200 000 kronor. Ett initiativ som ska främja engagemang och demokrati.

I februari startar medborgarbudgeten kallad Din idé i stadsdelen Lundby. Det betyder att barn och vuxna kan komma med förslag på aktiviteter i området och rösta på de förslag som skickats in.

– Medborgarbudget är ett viktigt och angeläget sätt att arbeta med att göra medborgarna delaktiga. De får möjlighet att bestämma över hur delar av socialförvaltningen Hisingens och våra samverkansaktörers resurser ska prioriteras, säger Christina Aylward Alvelin, förvaltningsdirektör, socialförvaltningen Hisingen i ett uttalande.

Medborgarbudgeten genomförs för andra gången i Lundby. Första gången fick medborgarna förvalta 150 000 kronor. Över 80 förslag kom in, och under 2021 genomfördes de sju vinnande förslagen. Bland dem fanns simskola, spökkväll i Bjurslättsskolan och möjligheten att prova på ponnyridning samt matlagning med en kock.

Din idé är ett samarbete mellan verksamheter i Göteborgs stad och olika fastighetsbolag, däribland Stena Fastigheter, där Sari Isberg är relationsförvaltare.

– En medborgarbudget är ett utmärkt, och beprövat, exempel på när människor får delta i demokratiska beslut som rör dem. Vi är verkligen glada att få vara med och möjliggöra det här i Lundby, där många av våra hyresgäster bor, säger Sari Isberg.

Förslag till medborgarbudgeten ska lämnas in och röstas på mellan 6 mars och 1 maj. De vinnande förslagen blir verklighet under 2023–2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV