Radar

”Förortskille” ska vinna landsbygden åt C

Centerpartiets nyvalde partiledare Muharrem Demirok tar emot stafettpinnen av den avgående partiledaren Annie Lööf under partiets extrainsatta partistämma.

Centerns nye ledare Muharrem Demirok beskriver sig som en förortskille.
Nu hoppas partiet att han ska vinna tillbaka förlorade landsbygdsväljare.

– Oavsett om man bor på landsbygden eller i förorten så får man kämpa för saker som de flesta tar för givet. Där finns en närhet jag känner igen, säger Demirok till TT.

Han påminner också om att han som kommunalråd i Linköping jobbat med bland annat landsbygdsfrågor.

I valet tappade C mellan vart tredje och fjärde mandat i fullmäktige i många landsbygdskommuner. En förväntning finns nu på Demirok att han ska vinna tillbaka landsbygdsväljare åt partiet.

På frågan om vad skillnaden blir med Demirok som partiledare i stället för Annie Lööf, svarar han:

– Vi kommer att fokusera mer på de vardagsnära frågorna. Oavsett om det handlar om höga bränslepriser, skolan eller tryggheten kommer vi ge svar på de frågor människor har.

Något för alla

Det finns de i partiet som anser att C blivit för mycket av ett vänsterliberalt storstadsparti.

I sitt tacktal hade Demirok med något för de flesta i partiet. Han lovade att kämpa hårt för att man ska kunna bo och leva i hela Sverige, för kvinnors och hbtq-personers lika rättigheter och för att få stopp på den grova våldsbrottsligheten.

Demirok lovade också att arbeta hårt för att kostnaderna för familjer och småföretag ska minska, bland annat genom skattesänkningar.

Partiets valberedning föreslog Demirok bland annat för att han har en god kommunikativ förmåga. Att C tappade på landsbygden förklaras av många centerpartister med att partiet inte lyckades nå ut med sin politik när andra partier bjöd över varandra för att få ned bränslepriserna.

Demirok anses också ha ett lyssnande ledarskap. Det finns de som anser att partiet blivit för toppstyrt och måste bli mer som ett folkrörelseparti igen.

Även om Demirok valdes enhälligt, så är inte alla övertygade om att han är rätt man för att vinna tillbaka de många landsbygdsröster C tappade i valet. Inför partiledarvalet på extrastämman hördes ett par kritiska röster i talarstolen.

Ombudet Bo Hagström från Skaraborg befarade att tiden för Centern rinner ut om man väljer en ledare från storstaden. Han var rädd för tidningsrubriker som ”C överger landsbygden”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV