Radar

Ser vi paralleller till Förintelsen idag?

Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar vid Judiska församlingen i Stockholms minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag.

Vad låg bakom Förintelsen och vilka paralleller finns i dagens samhälle? Byrån mot diskriminering i Östergötland ställer frågan i en öppen föreläsning för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

”Rasism då och nu” är namnet på den föreläsning som utbildare från Byrån mot diskriminering i Östergötland håller i Linköping den 31 januari. Det går redan i dag att se en förinspelad version av samma föreläsning via Byrån mot diskriminerings Youtubekanal.

Bland frågeställningarna som ska tas upp finns: Vilka mekanismer ledde till Förintelsen? Kan vi se paralleller i dagens samhälle? Vad kan vi göra för att motverka rasism i människors vardag?

– Huvudsyftet med vår föreläsning är att vi ska lära oss från historien, genom att visa de olika steg och processer som föregick Förintelsen. Utifrån det pratar vi tillsammans om vad vi kan göra så att det inte händer igen, berättar Ghyslaine Nindorera, kommunikatör på Byrån mot diskriminering i Östergötland och en av föreläsarna.

Ghyslaine Nindorera menar att det finns flera paralleller mellan de mekanismer som ledde till förintelsen och det som händer i samhället idag.

– Trots att rasbiologin som vetenskap övergivits lever det rasistiska tänkandet kvar i vårt samhälle, i antisemitism men också fördomsfulla idéer och handlingar och hatbrott.

"Att bekämpa rasism och diskriminering kräver vårt agerande, allihopa", säger Ghyslaine Nindorera från Byrån mot diskriminering i Östergötland
"Att bekämpa rasism och diskriminering kräver vårt agerande, allihopa", säger Ghyslaine Nindorera från Byrån mot diskriminering i Östergötland. Foto: Privat

Under de senaste åren har antalet anmälningar och åtal om hets mot folkgrupp ökat.

– Etnicitet är det mest förekommande motivet i våra ärenden, men också på nationell nivå. Därför är det idag av stor vikt att lyfta de här frågorna, säger Ghyslaine Nindorera.

Hon tycker att alla borde ta del av föreläsningen.

– Att bekämpa rasism och diskriminering kräver vårt agerande, allihopa. Därför är föreläsningen öppen för alla. Och under föreläsningen ger vi också tips på vad var och en av oss kan göra.

Föreläsningen ”Rasism då och nu”

… äger rum 31 januari klockan i ABF:s lokaler i Skäggetorp, Linköping.

Redan nu går det att titta på en förinspelad version av samma föreläsning via Byrån mot diskriminering i Östergötlands Youtubekanal