Radar

PM Nilsson lämnar efter turerna kring ålfisket

PM Nilsson lämnar sin post som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson efter ålfiskeskandalen.

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson lämnar sitt uppdrag efter ålfiskeskandalen, skriver han själv i ett inlägg på Facebook.
Kristersson säger sig ha förståelse för beslutet men beklagar att Nilsson försvinner ur kretsen.

”Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer att sakna honom”, säger Kristersson (M) i en skriftlig kommentar till TT.

Uttalandet kom sedan PM Nilsson skrivit på Facebook att han lämnar jobbet som statssekreterare.

”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar”, skriver han och fortsätter:
”Jag förstår också det olämpliga i att statssekreterarrollen är inblandad i den här typen av historier. Sverige är i ett utsatt läge.”

Brott mot artskyddsförordningen

PM Nilsson fick nyligen ett strafföreläggande med påföljande dagsböter för att ha tjuvfiskat ål under 2021. Han har tidigare erkänt att han ljugit och sagt till polisen att ål-ryssjorna inte var hans under ett samtal strax före jul. Några dagar senare ångrade han sig och hörde av sig till polisen.

De senaste dagarna har flera medier rapporterat om att ytterligare en förundersökning pågår mot PM Nilsson. I det fallet handlar det om brott mot artskyddsförordningen.

TT har varit i kontakt med polisen om den aktuella förundersökningen, men polisen har inte bekräftat att Nilsson ingår i utredningen.

”Jag har nu i media läst att jag också är anmäld för brott mot artskyddsförordningen, en viktig lagstiftning som ska beivra handel med skyddade arter. Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen – den informationen får jag inte av polisen”, skriver Nilsson nu på Facebook.

KU-anmälningar

I måndags anmälde Socialdemokraterna Ulf Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för turerna kring PM Nilsson.
Oppositionen har därtill krävt PM Nilssons avgång.

Efter beslutet om avgång skriver Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi följande kommentar i ett mejl till TT:

”Att PM Nilsson lämnar tjänsten som statssekreterare är rimligt efter de uppgifter som framkommit den senaste tiden. Socialdemokraternas KU-anmälan mot statsminister Ulf Kristersson kvarstår dock.
Det behöver skapas full klarhet kring vilka uppgifter Kristersson hade om PM Nilssons olika besked till myndigheterna, och vad som framgått vid den säkerhetsprövning som gjorts av PM Nilsson innan Kristersson tog beslut om att anställa honom som sin statssekreterare.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV