Radar

Lula da Silva: Bolsonaro bakom folkmord på ursprungsfolk

Yanomamiledaren Nando Potiguara under en protestaktion mot gruvor på yanomamimark i maj 2022.

Brasilien utlyser nödläge efter larm om akut undernäring bland barn tillhörande urfolket yanomami i Amazonas.
President Luiz Inácio Lula da Silva anklagar sin företrädare Jair Bolsonaros högerregering för folkmord på ursprungsfolket.

Under ett besök i delstaten Roraima i helgen fördömde Lula da Silva behandlingen av yanomamifolket, vars mark till stora delar uppges ha utarmats och förgiftats av illegal gruvdrift och statlig misskötsel.

”Det är mer än en humanitär kris, vad jag såg i Roraima var ett folkmord. Ett uppsåtligt brott mot yanomamifolket begått av en regering likgiltig inför det brasilianska folkets lidande”, skrev Lula på Twitter efter ett besök på ett sjukhus överfullt med patienter från yanomamifolket i delstatens huvudstad Boa Vista.

I samband med Lulas besök spreds bilder på gravt undernärda barn och vuxna tillhörande yanomamifolket i brasilianska medier.

– Fotona chockade mig verkligen. Det är omöjligt att förstå hur ett land som Brasilien försummar våra ursprungsinvånare till den graden, sade presidenten till reportrar i Boa Vista.

Förgiftade floder

Efter rapporter om barn som dör av undernäring och sjukdomar orsakade av olaglig gruvnäring, utlyste Brasiliens hälsominister under söndagen ett medicinskt nödläge i det område nära den venezuelanska gränsen som befolkas av yanomamifolket. Enligt en rapport publicerad i december dör barn inom gruppen av undernäring i en chockerande takt jämfört med det brasilianska genomsnittet.

Lula da Silva kramar yanomamiledaren Junior Yanomami i São Paulo i augusti 2022
Lula da Silva kramar yanomamiledaren Junior Yanomami i São Paulo i augusti 2022. Foto: Andre Penner/AP/TT

I regionerna Auaris and Maturacá lider åtta av tio yanomamibarn under fem år av kronisk undernäring, enligt en studie genomförd av Unicef och stiftelsen Fiocruz.

Lula, som tillträdde som president i Brasilien den 1 januari, anklagar sin företrädare Jair Bolsonaro för att ha uppmuntrat de tiotusentals oauktoriserade gruvarbetare som invaderade yanomamifolkets områden i Amazonas under Bolsonaros styre mellan 2019 och 2022. Enligt bedömare förorenade de floder med kvicksilver och skövlade skogar, vilket berövade naturfolket deras huvudsakliga livsmedelskällor. Gruvarbetarna anklagas dessutom för att ha spridit malaria och andra sjukdomar och hindrat hälsoarbetare från att nå området.

570 barn döda sedan 2019

Landets justitieminister Flávio Dino uppger att han kommer att beordra en federal polisutredning efter ”starka indikationer” på att urfolket utsatts för brott som inbegriper folkmord – det vill säga medvetna försök att delvis eller fullständigt utradera en etnisk, nationell, religiös grupp eller ras.

Utöver hunger och malaria dör yanomamifolkets barn i allt högre takt av parasitsjukdomar och diarré, enligt Brasiliens minister med ansvar för landets ursprungsbefolkning. 570 yanomamibarn uppges ha dött av hunger eller kvicksilverförgiftning sedan 2019, rapporterar The Guardian.

Expresident Jair Bolsonaro, under vars styre avskogningen av Amazonas ökade med närmare 60 procent, nekar till ansvar och kallar Lulas anklagelser för en ”vänsterfars”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV