Radar

Samer protesterar mot nya gruvplaner efter metallfynd

LKAB:s vd Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en pressträff i Kiruna.

Det största fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Europa får LKAB att planera en ny gruva i Kiruna. Fullständigt oacceptabelt, anser medlemmar i Gabna sameby.
     
– Konsekvensen är att Gabna sameby skärs i två delar, säger Karin Kvarfordt Niia, styrelseledamot i byn till SVT.

Under EU-kommissionens möte i Kiruna 12 januari offentliggjorde LKAB att man gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller.

– Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Fyndigheten skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB i ett uttalande.

Planerna på en ny gruva skulle innebära att ett samiskt renskötselområde tillhörande Gabna sameby klyvs i två delar, vilket gör det omöjligt för samerna att utöva sin kultur, menar företrädare för Gabna sameby och Svenska samernas riksförbund.

Energi- och näringsminister Ebba Busch, som var i Kiruna för att presentera nyheten, konstaterar att ”många och viktiga värden står på spel samtidigt”.

– Jag tror verkligen på dialog. Vi har hittat sätt att lösa ut svåra konflikter och motsättningar förut och jag hoppas och tror att vi även kommer att göra det här framöver, säger hon till SVT.

Svenska samernas riksförbund ordförande Matti Blind Berg är inte övertygad.

– Jag har hållit på i 20 år och ”bråkat” med gruvnäringen, och ständigt och jämt får man höra ett önskemål från gruvnäringen om att vi måste samexistera, vi måste ha en bra dialog. Är det bara tomma ord? säger han till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV