Radar

Oljejätte mörkade klimatfaran i årtionden

Exxon Mobil anklagas på nytt för att ha dolt sin vetskap om hur olja och gas påverkar klimatet.

Det amerikanska olje- och gasbolaget Exxon Mobil gjorde klimatmodeller som redan från 70-talet förutsåg den globala uppvärmningen. Men företagets ledning argumenterade mot de egna forskarnas förutsägelser, som nu visat sig vara väl så pricksäkra om klimatet.

Redan 2015 avslöjades att Exxon Mobil länge känt till vad som leder till klimatförändringarna. En studie i tidskriften Science slog på torsdagen detaljerat fast hur precisa fossiljättens finansierade forskare var i sina beräkningar av uppvärmningen.

Men från bolaget hördes under åren mest bara desinformation.

Dåvarande vd:n sade 1999 att projektioner om det framtida klimatet baseras på totalt oprövade klimatmodeller eller oftare ren spekulation. Efterträdaren hävdade 2013 att klimatmodellerna inte var kompetenta.

Att ”Exxon visste” är ställt utom allt tvivel enligt studiens huvudförfattare Geoffrey Supran, professor i miljövetenskap vid Miamis universitet.

– Vår analys av datan ger oss lufttäta bevis för att Exxon Mobil korrekt förutsåg global uppvärmning åratal i förväg, vände sig om och attackerade den underliggande vetenskapen, säger han.

En talesperson från Exxon Mobil slår ifrån sig i ett skriftligt uttalande:

”Den här saken har kommit upp flera gånger på senare år och varje gång har vårat svar varit detsamma: De som talar om att ’Exxon visste’ har fel i sina slutsatser.”

Flera rättsprocesser har tidigare inletts mot Exxon Mobil, ett av världens största bolag i sin bransch, med anklagelser om att det funnits vetskap om vilka skador oljan och gasen orsakar klimatet – samtidigt som bolaget sått tvivel om att klimatförändring verkligen sker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV