Radar

Oljejätte mörkade klimatfaran i årtionden

Exxon Mobil anklagas på nytt för att ha dolt sin vetskap om hur olja och gas påverkar klimatet.

Det amerikanska olje- och gasbolaget Exxon Mobil gjorde klimatmodeller som redan från 70-talet förutsåg den globala uppvärmningen. Men företagets ledning argumenterade mot de egna forskarnas förutsägelser, som nu visat sig vara väl så pricksäkra om klimatet.

Redan 2015 avslöjades att Exxon Mobil länge känt till vad som leder till klimatförändringarna. En studie i tidskriften Science slog på torsdagen detaljerat fast hur precisa fossiljättens finansierade forskare var i sina beräkningar av uppvärmningen.

Men från bolaget hördes under åren mest bara desinformation.

Dåvarande vd:n sade 1999 att projektioner om det framtida klimatet baseras på totalt oprövade klimatmodeller eller oftare ren spekulation. Efterträdaren hävdade 2013 att klimatmodellerna inte var kompetenta.

Att ”Exxon visste” är ställt utom allt tvivel enligt studiens huvudförfattare Geoffrey Supran, professor i miljövetenskap vid Miamis universitet.

– Vår analys av datan ger oss lufttäta bevis för att Exxon Mobil korrekt förutsåg global uppvärmning åratal i förväg, vände sig om och attackerade den underliggande vetenskapen, säger han.

En talesperson från Exxon Mobil slår ifrån sig i ett skriftligt uttalande:

”Den här saken har kommit upp flera gånger på senare år och varje gång har vårat svar varit detsamma: De som talar om att ’Exxon visste’ har fel i sina slutsatser.”

Flera rättsprocesser har tidigare inletts mot Exxon Mobil, ett av världens största bolag i sin bransch, med anklagelser om att det funnits vetskap om vilka skador oljan och gasen orsakar klimatet – samtidigt som bolaget sått tvivel om att klimatförändring verkligen sker.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.