Radar

Brittiska regeringen vill inskränka strejkrätten

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak väntas på torsdagen presentera ett lagförslag som inskränker strejkrätten i landet.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak väntas på torsdagen lägga fram ett lagförslag som kommer att inskränka strejkrätten i landet, rapporterar den brittiska tidningen The Times.

Enligt tidningen öppnar den nya lagen bland annat för att strejkande arbetare kan sägas upp och att arbetsgivare kan stämma fackföreningar på kostnader kopplade till strejker.

Regeringen vill också lagstifta om en miniminivå som måste upprätthållas även vid strejk inom sex sektorer, inklusive vården och tågtransporter. Det skulle innebära att en del av fackföreningarnas medlemmar ska fortsätta att arbeta även under en strejk, annars kommer strejken att betraktas som olaglig.

En talesperson för regeringen säger till The Times att avsikten med den nya lagstiftningen inte är att straffa enskilda personer för att de strejkar. I stället handlar det om att skydda samhällsviktiga tjänster.

Enligt tidningen anser fackföreningarna att den tilltänkta nya lagstiftningen strider mot landets lag om mänskliga rättigheter från 1998.

– Den konservativa regeringens planer kommer att vara ett betydande hinder för anställdas grundläggande rättighet att strejka. Planerna är ogenomförbara, kontraproduktiva och nästan helt garanterat i strid med lagen om mänskliga rättigheter, säger Tim Sharp från Trade union congress, som representerar 48 fackföreningar i Storbritannien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV