Radar

Svinniska ska få fler att sluta slänga mat

Svinnfärssåsen kan göras på valfritt protein, enligt Göteborgs stads kampanj som ska få invånarna att sluta slänga mat.

Göteborgs stad ska få invånarna att halvera svinnet till 2030 med hjälp av en ny kampanj, som väcker frågan: kommer ordvitsar få folk att börja ”svinnventera” kylen?

Svenskar slänger 15 kilo fullt ätbar mat per person och år – bara i hushållet. Det motsvarar mellan 3 000 och 6 000 kronor per år, för ett hushåll på två vuxna och två barn. För att få göteborgarna att komma till ”svinnsikt” och sluta slänga ätbar mat har kommunen kokat ihop en kampanj, med tips som att ”matlådan håller svinnlänge”, och att alla bör ”svinnventera mera”.

En av hjärnorna bakom kampanjen ”All in mot matsvinn” är Ulrika Naezer, kommunikatör i avfallsfrågor på Göteborgs kommun. Landets frias reporter ringde upp.

Tror du ordvitsar är vägen till att få folk att ta till sig budskapet om matsvinn, eller är det så här ni alltid jobbar i Göteborg?

– Haha. Jo, vi gillar ju ordvitsar. Men Livsmedelsverket har gjort detsamma (se faktaruta om ”svinniskan”) och de ligger ju i Stockholm. Vi ville komma ifrån skuld och skam och fokusera på konkreta tips på ett roligt sätt.

Varför slänger vi så mycket mat?

– Främsta anledningen är att vi har råd. Vi slänger ju inte hummer och champagne. Om man går tillbaka till 1950-talet så la vi 40 procent av sin inkomst på mat, det gör vi inte idag. Idag är det omkring 14 procent. Vi har råd att slänga.

– Men det handlar också om att vi måste bli bättre på att planera inköp och matlagning, ha koll på vad vi har hemma och ha kunskap om förvaring – till exempel att maten håller längre om kylskåpstemperaturen är fyra grader.

”Vi ville komma ifrån skuld och skam och fokusera på konkreta tips på ett roligt sätt”, säger Ulrika Naezer, kommunikatör i vatten- avlopp- och avfallsfrågor vid Kretslopp och vatten, Göteborgs stad.

Så hur kan vi minska svinnet?

– Folk vill ju inte slänga, det bara blir så. Det är inte hjärnkirurgi utan många små enkla åtgärder. Att skriva en inköpslista. Köpa hem lagom mycket. Undvika att köpa två och betala för en i butiken, om man inte behöver den andra. Det handlar om tid och planering.

Hur får man ordning på kylen så att man inte missar matrester?

– Jag tycker det är bra att ha restmat i genomskinliga glasburkar, så att man ser vad som är i. Man kan ha en hylla för ”Ät mig först!”. Vi behöver lära oss skillnaden på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Och att lukta och smaka på maten innan man slänger.

Appar ger recepttips för rester

– Var lite uppfinningsrik! Har du nåt som håller på att gå ut, släng ihop en ”svinnfärssås” med det du har över. Idag finns jättemycket hjälp på nätet, med receptsidor och appar där du kan lägga in vad du har och få recepttips.

Har du fler tips på svinnsmart mat?

– Bröd är nåt vi slänger mycket av. Skiva upp och frys in, särskilt om du bor i ensamhushåll. Har brödet blivit torrt och tråkigt kan du ta på lite vatten och slänga in i ugnen, om du har den på för att laga nåt annat. Du kan göra kuber och steka i olja så har du krutonger att använda i en soppa.

Vad krävs för att ni ska lyckas med målet att halvera matsvinnet till 2030?

– Alla behöver bidra med sitt strå. Jag tror vi behöver se vinsterna av det. I affären ser man jämförpriser, men vi ser inte riktigt vad det vi slänger i soppåsen kostar. Det är ju tio gånger bättre att äta upp det än att göra biogas.

– Man ser inte hela den långa kedjan från att något odlas till att man äter det. Den som odlar själv och har slitit massa timmar för att få upp de stackars morötterna kanske är mer varsam med maten. Om man kan se hela kedjan och den ekonomiska aspekten kanske man tar till sig av våra tips. För det är ju ingen som vill slänga mat.

Talar du svinniska?

Livsmedelsverket lanserade 2019 en kampanj som går ut på att sätta nya ord på saker som har med matsvinn att göra. Några av orden nedan.

Nytt-i-panna  En måltid gjord på veckans rester
Restotto Festrätt gjord på riset som blev över
Studentskiva Att skiva upp brödlimpan och frysa in. Bra för
ensamhushåll
Svinnsikt Att få insikt om sitt eget matsvinn och sluta slänga mat i onödan
Svinnvestera Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt

Källa: Livsmedelsverket

Göteborg svinnenkla tips för mindre mat i soporna

1. Gör en svinnfärssås

Färssåsen är en tacksam maträtt där du kan addera lite vad som helst, oavsett vilket protein du väljer. Tärna ner en zucchiniände, riv i en ensam potatis eller skeda i creme fraiche-slatten. Ät och njut av din svinnsmarthet

2. Matlådan håller svinnlänge

Vi slänger massor av tillagad mat innan den hunnit bli det minsta dålig. Din vanliga matlåda har oftast en livstid på en hel vecka i kylskåp. Titta, lukta och smaka innan du slänger!

3. Svinnventera mera

Glöm inte kolla vad som finns hemma innan du handlar och utgå alltid från de matvaror som har kortast datum när du lagar mat. Ett toppentips som minskar både svinn och matbudget!

4. Fryst mat är svinnsmart

Bröd är det vi slänger allra mest av. Att skiva och frysa in bröd gör att det håller längre. Då kan du ta upp och tina efter behov. Och förvara aldrig bröd i kylen, det blir bara svinntorrt.

5. Hylla svinnet

Märk upp en av kylskåpshyllorna med ”Ät först”. Här ställer du allt som är öppnat eller behöver ätas snart. Praktiskt och överskådligt för hela familjen!

Källa: Kretslopp och vatten/Göteborgs stads kampanj All in mot matsvinn

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV