Radar

Tilliten mellan människor rekordlåg

Patrik Westander.

Tilliten i Sverige minskar visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av pr-byrån Westander och är nu lägre än någonsin. Samtidigt är skillnaderna mellan olika politiska läger stor – rödgröna väljare tenderar att lita på folk i betydligt högre utsträckning än personer som röstar på M, KD, L eller SD.

72 procent av svenskarna svarar ja på frågan “Tycker du att man i allmänhet kan lita på folk?” vilket är minskning med tre procentenheter sedan förra året.  Lägst är tilliten bland SD-väljare där bara 49 procent har svarat ja på frågan. Den största förändringen sedan förra året har dock skett bland de som röstar på Moderaterna där andelen som svarat ja på frågan om man kan lita på folk har minskat från 83 till 66 procent.

– Många debattörer har länge varnat för fallande social tillit på grund av faktorer som ökat utanförskap och politisk polarisering. Tilliten mellan människor är Sveriges guld och en nyckel till ett välfungerande samhälle, säger Westanders vd Patrik Westander, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att kvinnor ha en högre tillit än män och att tillitsgraden bland äldre är något högre än bland yngre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV