Radar

Upplevelser toppar önskelistorna

Hellre än hårda klappar under granen vill många ha en upplevelse i julgåva.

Årets julklapp är kanske inte ett hemstickat plagg eller någon annan materiell sak, utan en upplevelse. I alla fall om man får tro en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av pensionsbolaget Moveistic. I undersökningen har 1129 svenskar i åldern 18-79 år fått frågan vad de önskar sig mest i julklapp och i topp hamnar just upplevelser som konserter, spa eller resor.

På andraplats kommer sparande i form av insatta pengar på sparkonto eller i fonder och på tredjeplats doneringar till välgörenhet, samt saker i hemmet. 
Att så många önskar sig sparande kan vara en följd av den väntande lågkonjunkturen, menar Moveistics vd Linnéa Ecorcheville. 
– Det går inte att utesluta att detta är kopplat till en press på privatekonomin på grund av det högre kostnadsläget, säger hon i en kommentar.

Hela listan
Hela listan. 

Listan visar också att det skiljer sig en hel del mellan män och kvinnors preferenser, men också mellan olika åldersgrupper. Bland kvinnorna är önskan om att få en upplevelse ännu starkare, medan män i högre grad önskar sig sparande. Elektronik är också en sak som betydligt fler män än kvinnor önskar sig. Bland de yngre, 18-34 år, så toppar saker till hemmet önskelistan medan äldre i högre grad önskar sig en donation till välgörenhet.

Däremot verkar väldigt få vilja ha sportartiklar som hamnar längst ner i alla ålderskategorier.