Radar

Hårt och farligt arbete i tomtens verkstad

Arbetare sätter ihop leksaksbilar i en fabrik i Dongguan.

Tvångsarbete, långa arbetsdagar och hälsoproblem. Många av leksakerna vi lägger under granen har ett högt pris för människorna som gör dem.

Senast granskningsorganisationen Swedwatch granskade leksaksindustrin var 2009, men när Linda Scott Jakobsson går i genom andra rapporter och vad som skrivits de senaste åren ser det inte ut som om mycket har hänt.

– Vad jag kan se är det samma problem fortfarande som kommer tillbaka i nya rapporter också.

Problemen rör ofta låga löner och långa arbetsdagar.

– Man har satt i system att arbetare ska jobba övertid och att det är obligatoriskt. Man har inte möjlighet att tacka nej, för att då kan man bli av med jobbet.

En mycket stor del, 75–80 procent, av alla leksaker tillverkas i Kina. Där pekar Linda Scott Jakobsson på att det finns ett grundläggande problem.

– Man kan inte organisera sig i fria fackföreningar då det är förbjudet. Det gör att arbetstagare i Kina har svårt att förhandla om sina rättigheter och förbättra sin arbetssituation och se till att man får upp lönerna.

Hon lyfter också fram problematiken med tvångsarbete. Man vet att minoritetsgruppen uigurer tvingas arbeta inom bland annat textilproduktion, framförallt i provinsen Xinjiang, där det odlas mycket bomull.

Att Kina blivit en ännu mer repressiv stat sedan rapporten 2009 gör att det är svårt att rapportera om de problem som finns där.

Ska ha märkning

Leksaker som säljs inom EU ska ha CE-märkning, som innebär att tillverkaren produkten uppfyller hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Det ger ett skydd för att slutkonsumenten ska få en säker produkt, men skyddar inte människorna som tillverkar den.

– Man exponeras för olika typer av kemikalier under produktionen. Om man tänker på vad leksaker egentligen är, så är det plast, mycket tyg, textil, stoppning, syntet.

De som jobbar med tillverkningen saknar också utbildning eller information om vad det är för kemikalier de hanterar och har inte alltid tillgång till skyddsutrustning.

Arbetare, framförallt kvinnor, som jobbar mycket i den här industrin, utsätts för de här kemikalierna och vittnade om missfall, olika typer av cancer, att det luktar väldigt starkt, att de blir yra och får utslag på händerna.

Vad kan man göra som konsument? Linda Scott Jakobsson på Swedwatch tycker att man ska ställa frågor när man handlar leksaker, eller ställa frågor i sociala medier.

– Godta inte svar som att ”vi gör kontroller och det ser bra ut” utan kräv att företagen på ett tydligt sätt redovisar var leksakerna kommer ifrån, vilka krav man ställer på leverantörer och hur man ser till att kraven efterlevs.

Frida Ramström på kemikalieinspektionen tipsar om att hålla utkik efter CE-märkningen.

– Alla leksaker som säljs ska ha CE-märkning. Är de inte märkta ska du inte köpa dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV