Radar

Enklare att byta könsidentitet i Spanien

Ett nytt lagförslag firas i Madrid.

Flera europeiska länder väntas ändra lagarna som rör könsidentitet i id-handlingar. Både Spanien och Skottland antar lagar som förenklar byte av könsidentitet.

Det spanska parlaments deputeradekammare röstade på torsdagen för en lag som tillåter medborgare över 16 år att själva bestämma vilken könsidentitet som ska anges på identitetshandlingar. Förslaget innebär också att personer från 12 år kan ändra könsidentiteten med båda föräldrarnas godkännande.

188 parlamentsledamöter röstade för förslaget, medan 150 röstade emot. Sju ledamöter lade ned sina röster.

Förslaget förs nu till den spanska senaten där det lär godkännas de närmaste veckorna. Det ursprungliga lagförslaget kommer från vänsterpartiet Podemos som sitter i regeringen med Socialisterna.

Frågan har väckt debatt även inom hbtqi-kretsar och feministiska grupper, och delar av Socialisterna motsatte sig lagen eftersom den anses underminera målet om jämlikhet mellan könen.

Tidningen El País skriver att debatten om lagförslaget är ”en av de som har ansträngt koalitionssamarbetet mest”.

Även det skotska parlamentet röstade på torsdagen igenom ett förslag som gör det lättare att ändra könsidentitet i formella handlingar. 86 personer röstade för, medan 39 röstade emot.

Enligt lagen kan även 16- och 17-åringar ändra sin könsidentitet. För myndiga krävs en vänteperiod på två månader innan ändringen görs, medan det krävs tre månader för den yngre gruppen.

Delar av skotska nationalistpartiet SNP motsatte sig lagändringarna som också väckt ”oro” hos den brittiska regeringen i London.