Radar

Torka slår hårt mot vilda djur i Kenya

Elefanter i viltreservatet Samburu i norra Kenya.

Den svåra och långvariga torkan som drabbat Afrikas horn har blivit ett reellt hot mot de vilda djuren i norra och östra Kenya. Hundratals elefanter, giraffer och sällsynta zebror har dött på grund av brist på vatten och föda.

– Jag skulle säga att det rör sig om en ekologisk katastrof. Det är nu fjärde året i rad som det här området utsätts för svår torka, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på Världsnaturfonden WWF.

En orsak till torkan är klimatfenomenet La Niña som denna gång varit exceptionellt långvarigt.

Enligt kenyanska myndigheter har över 200 elefanter dött de senaste månaderna. Värst utsatta är elefanthonor med små ungar. När mamman dör stannar ungen vid hennes sida och dör själv några dagar senare. Allan Carlson befarar att en hel generation elefanter kan gå förlorad i de drabbade områdena.

Ännu värre är kanske att 400 grevyzebror har dött. Arten finns i princip bara i norra Kenya och är mycket ovanlig. Hela världspopulationen omfattade – före torkan – bara drygt 2 000 djur. Det innebär att en femtedel av artens hela population kan ha strukit med.

WWF har försökt att lindra effekterna av torkan med olika hjälpinsatser. Bland annat har man lagt ut höbalar till gräsätarna och kört ut vatten i tankbilar till de vilda djuren.