Startsida - Nyheter

Energi

6 steg till din egen podd

En enkel mixer med inbyggt ljudkort och en mikrofon kostar inte mer än en integrerad lösning men ger flexibilitet och blir billigare i längden.

Sugen på att göra din egen podd? Rädd för teknik? Jerker Jansson tipsar om enkla och billiga lösningar för att göra sin röst hörd i en minikurs i poddande.

1. Lär känna din mobil

I dag går det att göra inspelningar med saker som de flesta av oss redan äger. Framför allt en mobil. Mitt första tips är ett lära känna din mobil. Ofta är mikrofonen hygglig och det finns appar att redigera och förbättra ljudet. Jag avråder från är att skaffa extrautrustning till mobilen. Mikrofoner och annat som kopplas direkt till en mobil är struligt, dyrt och långsiktigt dumt. Plötsligt går mobilen sönder och den nya funkar inte med den dyra mikrofonen.

2. Inspelningsutrustning

En genomsnittlig, någorlunda ny mobiltelefon är mer än tillräckligt för att göra ljudinspelningar av hygglig kvalitet och jag har testat att sjunga och spela instrument rakt in i en dator och det fungerar ofta. Det kräver lite efterbehandling, men  för en nybörjare som bara vill testa vingarna är det ett bra alternativ. Många gör också video rakt in i mobilen och lägger ut och det funkar. För den som vill göra det lite enklare för sig och öka ljudkvaliteten och därmed hörbarheten lite finns det tre sätt:

En digital bandspelare med inbyggda mikrofoner. Den här kostar runt tvåtusen.

▶ En digital bandspelare med inbyggd mikrofon och ljudkort behöver inte kosta mer än en tusenlapp. De kan spela in saker ute i världen eller fästas i ett ställ i en studio och kopplas in i en dator.

▶ USB-mikrofoner är det bara att koppla in i en dator. Detta är den van­ligaste lösningen på olika medieplattformar vad jag kan se. Det är också ett enkelt första steg mot bättre ljud.

▶ Separat ljudkort. I de första två fallen finns ett ljudkort inbyggt. Det gör att det är omöjligt att byta ut en enskild del för att uppgradera sin studio. Den som är intresserad av ljud och teknik rekommenderas att köpa separata delar. Ljudkort och mikrofon. Eventuellt en liten mixer.

3. Välj rätt ställe

En studio är en plats där så lite som möjligt ljud återkastas. En bokhylla full med böcker slukar mycket ljud. Placera mikrofonen några decimeter framför den. Häng en filt för böckerna så mjukas ljudet upp ännu mer. Nu läcker det säkert ljud åt all andra håll och det läckaget kommer att eka i rummet. Lyssna i hörlurar. Hör du rummet fortfarande? Ett sätt att höra bättre är att spela in en snutt och lyssna någon annanstans. Nånstans med ett annat rumsljud. Idealet är när allt du hör är din egen röst. För att bryta rumsekot behöver du ytor bakom dig som absorberar det. Tygklädda skärmar. Madrasser. Ett draperi. Experimentera och testa.

En usb-mikrofon är en enkel lösning. Den här mikrofonen kostar ett par tusen och görs av ett prisvärt och pålitligt märke.

4. Öva, öva, öva

Börja prata in saker i mobilen. Kom ihåg att lyssna. Dels är det ovant att höra sin egen röst inspelad, dels tar det ofta några genomlyssningar innan du hör alla detaljer. Lek gärna med rösten, hitta din poddröst.

5. Redigera och mixa

Nästa steg är att spela in något och att redigera och mixa. Det finns en mängd bra gratisprogram för att redigera och mixa ljud. Macar kommer med Garageband installerat som funkar bra. Beroende på vilken lösning du har valt tekniskt kommer du att ha en fil med ljud i någon apparat efter att du har spelat in. De flesta program har ett liknande upplägg: Rader med kanaler för olika ljudkällor som breder ut sig längs en tidsaxel. Lägg in filen du har spelat in på en av raderna. De flesta program använder det vi kallar ickedestruktiv redigering. Själva grundfilen påverkas inte hur mycket du än klipper och klistrar.

Det finns olika sätt att klippa i de olika ljudkällorna, men vanligast är någon slags sax som klipper av en ruta där du klickar. Bekanta dig med just ditt program. För att klippa i tal är det enklast att gå in precis efter en inandning. När luften liksom vänder och ska ut igen blir det helt tyst en liten stund. Du kan se det på vågformerna i programmet. Experimentera. Och öva. Det tar lite tid att få in känslan, men det är inte så svårt som det verkar.

6. Ljudeffekter och musik

När pratet är klippt och utlagt är det dags att lägga på vinjettmusik, ljudeffekter och liknande. Behandla dem på samma sätt som pratet. Varva tal och andra ljud. För att skapa snygga övergångar finns det funktioner för att tona in och ut ljud. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV