Radar

Svält och torka – svåra kriser väntar 2023

Torka och höga matpriser slår hårt mot Somalia, som riskerar att drabbas av en svältkatastrof under nästa år enligt en rapport från IRC.

Somalia står på randen till en svältkatastrof, till följd av klimatförändringar och konflikter. Det visar en rapport från hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC) om de värsta kriserna som väntar världen nästa år.

IRC har i sin årliga rapport listat de 20 länder som löper störst risk för nya eller förvärrade humanitära katastrofer under det kommande året.

Överst på listan hamnar för första gången Somalia, som enligt IRC kan drabbas av en aldrig tidigare skådad torka och hungersnöd under nästa år. Människor har redan förlorat sina liv på grund av torkan, och landet står på randen till en svältkatastrof, enligt rapporten.

Brist på regn

Nästa år kan Somalia, liksom Etiopien, komma att drabbas av den sjätte uteblivna regnperioden på rad, samtidigt som familjer drabbas av de globalt höga matpriserna till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina. Landet, vars livsmedelsproduktion är decimerad av klimatförändringar och konflikter, importerar också över 90 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina.

På andraplats kommer Etiopien där 24 miljoner människor är drabbade av torka, som nästa år riskerar att förvärras, samtidigt som konflikter i landet hindrar biståndet att komma fram. Trots en överenskommelse om vapenvila mellan huvudparterna i konflikten i Tigray kommer rapporter om fortsatt våld mot civila och 28,6 miljoner bedöms vara i behov av humanitärt bistånd.

Afghanistan i kollaps

På tredje plats hamnar Afghanistan, där den ekonomiska kollapsen varit ett faktum sedan talibanerna återigen tog makten över landet i augusti 2021. Nästan hela befolkningen lever i fattigdom och förbereder sig nu för en lång vinter på svältgränsen.

På tionde plats återfinns Ukraina, där kriget har skapat den största fördrivningskrisen på decennier, enligt rapporten. Ukrainarna står inför en ökad risk att skadas, bli sjuka eller dö, samtidigt som ryska angrepp kan slå ut vatten, elektricitet och värme på vintern för miljoner människor.

Fakta: Länderna med störst risk för humanitära katastrofer 2023

1. Somalia
2. Etiopien
3. Afghanistan
4. Kongo-Kinshasa
5. Jemen
6. Syrien
7. Sydsudan
8. Burkina Faso
9. Haiti
10. Ukraina
De övriga tio länderna som finns med i rapporten men inte rankats är Venezuela, Mali, Nigeria, Centralafrikanska republiken, Niger, Tchad, Sudan, Libanon, Pakistan och Myanmar.
Källa: International Rescue Committee

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV