Radar

Framsteg inom fusionsenergi väcker hopp

Lawrence Livermore National Laboratory, där en tekniker ser över optiken i fusionslaboratoriet.

Mycket tyder på att amerikanska forskare har närmat sig svaret på hur man får ur mer energi av en fusionsreaktor än vad man stoppar in. Nu väcks förhoppningar om en lösning på framtidens energiproblem.

Enligt uppgifter till flera medier har det amerikanska energidepartementet meddelat att landets energiminister Jennifer Granholm ska berätta om ”ett avgörande forskningsgenombrott” under tisdagen.

Anonyma källor som ska ha arbetat med experimenten har uppgett att forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornienkan ha lyckats, rapporterar bland andra Financial Times.

En dröm sedan länge

Än så länge har inga resultat publicerats om genombrottet på laboratoriet, som drivs av USA:s energidepartement. Att producera energi genom fusion har varit en dröm för fysikforskare sedan 1950-talet. De senaste åren har framsteg gjorts på olika håll i värden, bland annat i Sydkorea, men det har ännu inte varit möjligt att skala upp det.

Förhoppningarna på fusionsenergi är stora. Förespråkarna menar att det kan hjälpa oss ut ur klimatkrisen genom att det är ett utsläppsfritt alternativ som skulle kunna ersätta fossila bränslen. Fusionsreaktioner är det som ligger bakom solens energiproduktion och målet med fusionsforskningen är – enkelt uttryckt – att bygga konstgjorda solar på jorden.

Är svårkontrollerad

En av utmaningarna med fusionsenergi är att den sker vid extremt höga temperaturer – över 100 miljoner grader – vilket gör det väldigt svårt att kontrollera. Vid den amerikanska forskningsanläggningen har man använt det som kallas tröghetsfusion. Forskarna ska ha använt laser för att skjuta på väteisotoper i het plasma. Isotoperna har därmed omvandlats till helium och i processen utsöndrades neutroner, vilket gav en koldioxidfri energiproduktion.

Riccardo Betti, professor vid University of Rochester och expert på laserfusion sade i ett uttalande att det är lång väg kvar tills energin som utvinns kan användas praktiskt. Han liknar det vid när människan började raffinera olja till bensin: ”Om du inte även har motorn och däcken kan du inte säga att du har en bil”.