Radar

EU-toppar kräver besked om SD

EU-parlamentets talman Roberta Metsola på sitt kontor i Bryssel.

Vilket inflytande har egentligen SD över regeringens politik? EU-parlamentets toppar vill ha svar när de besöker Sverige inför ordförandeskapet i EU:s ministerråd.
Och ge oss gärna generatorer till Ukraina, manar talman Roberta Metsola till Sveriges städer och regioner.

Det blir som ett omvänt tomtebesök när Metsola och EU-parlamentets gruppledare kommer till Stockholm för samtal under onsdagen.
Klara besked och konkreta presenter står på deras önskelista.
Inte minst handlar det om vilket inflytande Sverigedemokraterna egentligen har över regeringen, exempelvis över migrationspolitiken.

– Det är definitivt frågor som vi kommer att ställa. Många gruppledare kommer specifikt att fråga det, om vad det får för inflytande över ordförandeskapet och även regeringens linje, säger talman Metsola till TT.

I topptrio

Inför avresan till Stockholm tar hon emot på sitt kontor på nionde våningen i parlamentets byggnader i Bryssel, med hisnande utsikt över staden.

Den 43-åriga maltesiskan är en av länkarna i EU:s absoluta topp-trio – om än något i skymundan av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel.

EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola vid ett toppmöte i Versailles utanför Paris i våras
EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola vid ett toppmöte i Versailles utanför Paris i våras. Foto: Michel Euler/AP/TT

Som bas för parlamentet spelar hon ändå en nyckelroll när det gäller att få igenom allehanda lagstiftning i EU. Det handlar inte minst om migrationen, som hon dessutom var tungt involverad i som ”vanlig” EU-parlamentsledamot från 2013 och framåt.

Kommer leverera?

SD:s roll som stödparti i Sverige har väckt oro bland flera partigrupper i EU-parlamentet om vad konsekvenserna ska bli för förhandlingarna om den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram 2020.

Metsola – som är från samma konservativa partigrupp (EPP) som statsminister Ulf Kristersson (M) – är ändå optimistisk.

– Jag var med när Ulf precis hade blivit premiärminister, på ett EPP-möte, och han var då väldigt försäkrande om att ”vi kommer att leverera vad vi måste”. Men naturligtvis måste frågorna ställas, säger talmannen.

Skog och varg

Metsola besöker flitigt Norden, räknar med ett stabilt svenskt ordförandeskap och har nästan bara positiva omdömen att sprida om Sverige.

– Det är ett land som alltid varit en ledande kraft, oavsett om det gäller sociala frågor, jämlikhet, förnybart, klimatpolitiken, öppenhet och att vara en ledare i norr. Det här är sådant som vi kan lära från Sverige. Vi är inte här för att säga åt Sverige vad som ska göras – och jag tror inte att svenskarna vill det heller, säger Metsola.

– Men vi har i EU-parlamentet haft allvarliga diskussioner och det finns olika meningar i de politiska grupperna. Sverige dyker upp i debatterna när det handlar om skog, stora vilddjur, men också migrationen och läget i södra Sverige med upplopp. Sådant tror jag att gruppledarna kommer att fråga om, säger talmannen.

Snusande make

Det ständiga svenska hjärtefrågan om snusets roll i EU har maltesiskan en särskild relation till – i en mer personlig form.

– Det är en väldigt het fråga i familjen, eftersom min man (finländaren Ukko) är snusare och jag förväntar mig att han vill att jag ska handla åt honom, skrattar Metsola inför Stockholmsresan.

Några ändrade snusregler räknar hon dock inte med.

– Jag minns debatten (inför det svenska EU-inträdet) 1995 och anser att alla beslut och annat måste rymmas inom den ramen.

Generatorer

EU-parlamentets Stockholmsresa omfattar bland annat en träff med kungaparet – även om det väckt förvåning bland vissa deltagare om önskemålet från hovet om att de kvinnliga deltagarna på resan bör bära kjol.

Besöket i Sverige är kort och späckat. Mitt under TT-intervjun kommer Metsola dessutom på att hon gärna vill klämma in ett möte med det lokala styret i Stockholm också.

EU-parlamentet drog i förra veckan i gång en kampanj för att få europeiska städer att hjälpa sina kollegor i Ukraina med värmegeneratorer inför vintern – vilket fått ett enormt genomslag på bara några dagar.

– Det fungerar! Till och med vanliga medborgare skriver till oss om att ”jag har en extra generator i min trädgård, kan ni plocka upp den?”, säger talmannen i Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV