Klädproduktionen innebär stora påfrestningar på miljön, både vad gäller vattenförbrukning, kemikalieanvändning och utsläpp av växthusgaser. Samtidigt är den svarta veckan och de stora reornas tid här. Men motreaktionerna är många, bland annat i form av Europa minskar avfallet-veckan som Lappcentralen i Göteborg fått liv genom.
Black friday har blivit Black week där reorna avlöser varandra och år efter år slås nya köprekord. Samtidigt växer sig motreaktionerna starkare, bland annat genom En köpfri dag som alltid infaller samma datum som Black friday. Sedan 2009 finns också Europa minskar avfallet-veckan där fokus flyttas från köphysteri till att minska avfallet, återbruka och återvinna. I år är temat textilier. I Sverige har flera initiativ tagits denna vecka, bland annat inrättas en Lappcentral för en dag i Göteborg dit människor kan komma och få sina kläder lagade gratis.
– Vi ville göra något konkret i samband med Europa minskar avfallet-veckan och en Lappcentral – med gratis lagning, remake-inspiration och prova på – kan göra att folk får upp ögonen för möjligheten att laga istället för att slänga, säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad och fortsätter:
– Många i Göteborg bor i lägenhet och har kanske inte plats för all utrustning för att laga sina saker hemma, men på Stadsbiblioteket kan man låna symaskiner och annat som behövs. Det här är även ett tillfälle att lyfta stadens verksamheter och företag som lagar och reparerar, säger hon.
På Lappcentralen kommer fyra skräddare finnas på plats för att hjälpa människor att få sina kläder fixade gratis; en knapp som lossnat, en söm som gått upp eller annan mindre lagning. Och även om själva Lappcentralen endast har öppet under fredagen så finns ändå möjlighet att komma till Götaverkstan på Stadsbiblioteket för att lappa, laga eller skapa själv alla dagar i veckan.
– De flesta vet att textilproduktion har stor påverkan på miljön. Vi vill erbjuda ett konkret alternativ och inspiration för att minska sitt avfall.
Samtidigt som Lappcentralen har öppet kommer Stadsmissionen ha en remake-utställning, biblioteket visar böcker om återbruk och textilier och sin egen återbruksverksamhet, och en privat aktör kommer visa hur man kan skapa återbruk av material som inte kan återanvändas. Man kan även få lära sig att lappa för hand med den japanska tekniken Sashiko, där lappningen blir till konstfulla dekorationer. Därtill finns också information om Smarta kartan – en digital karta som visar hållbara alternativ till att köpa nytt, exempelvis var man kan dela, låna, reparera och laga saker.
Förhoppningen är att Lappverkstan och de övriga verksamheterna ska få många besökare.
– Textil är så klimatpåverkande, avfallet kommer tvåa näst efter elektronikavfall. Kan man påverka och minska avfallet har man nått väldigt långt. Det är jättebra med second hand, men merparten av det som lämnas in exporteras eftersom folk inte köper det i Sverige. Och då kan det hamna i länder utan avfallshantering. Vi vill visa på möjligheten att laga och vårda sina kläder, att det finns fler alternativ än att bara köpa nytt, säger Ulrika Naezer.
Fler svenska deltagare i Europa minskar avfallet-veckan:
Tyresö: Utställning med Minimeringsmästarna
Danderyd: Textilbytiken – en gratisbutik och klädbytarevent sammanslaget i ett
Gävle: Digital utställning av konstverk, Smarta kartan, nya kärl för återbruk av profilkläder, intervjuer, tips och tricks.
Malmö/Stockholm: frukostwebbinarium om vad som är görs nationellt för en mer hållbar utveckling av en textil värdekedja. Interaktiv utställning Kretsloppslandet
Örebro: Tematisk miljölektion om hållbar produktion och konsumtion och återbruk av textilier riktad mot skolklasser i Örebro i årskurserna 5-6