Radar

Mjölkbönder slutar producera ekologiskt

Flera av landets större ekologiska gårdar ställer om till konventionell drift.

Flera stora producenter av ekologisk mjölk ställer om till konventionell drift. Dyrare foder är en av förklaringarna. Men någon brist på ekomjölk i butik väntas inte.

Tidningen Husdjur har kartlagt landets högst avkastande konventionella och ekologiska besättningar. När det gäller de ekologiska uppger fem av gårdarna på topp 20-listan att de tänker ställa om och köra konventionell drift framöver.

– Vi har funderat fram och tillbaka det sista året. Det har ändå varit bra ekonomi för vår del. Men dels är det merbetalningen för eko som är för liten, dels är det priset på det ekologiska kraftfodret. Det gör ganska mycket om man satsar på en hög avkastning, säger Adam Skure till tidningen.

Hans familj driver Geddeholms gård i Västerås som toppar listan över högst avkastande ekologiska besättningar i landet.

Även andraplacerade Kullingsjö lantbruk på Elmersgården i Vårgårda ställer om till konventionell drift.

– Man vill inte bromsa. Vi har djur med potential att mjölka, då vill vi ge dem möjlighet att göra det, säger Tobias Kullingsjö till Husdjur.

Enligt tidningen uppger mejerierna att det fortsatt kommer att finnas ett överskott på ekologisk mjölk.

– Vi kommer inte att få ett underskott och det kommer vi också se till att vi inte har. Ekologi är jätteviktigt för oss, alla kommuner och landsting och även många konsumenter ställer krav på ekologiska produkter, säger Norrmejeriers vd Gerhard Bley till Husdjur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV