Radar

EU-deal om utsläpp från skog och mark

Ett kalhygge utanför Sunne i Värmland.

Nya mål för klimateffekterna från skog och mark är klara i EU efter ännu en sen uppgörelse i Bryssel. Från svensk sida finns oro över skogsbruket.

Uppgörelsen mellan förhandlarna från EU-parlamentet och EU:s ministerråd blev klar vid halv två-tiden i natt och innebär att en tredje del av EU:s stora klimatpaket från i fjol nu är i hamn. Totalt innehåller det så kallade fit for 55-paketet av ett drygt tiotal olika omfattande förslag. Tidigare har förhandlarna enats om försäljningsstopp för nya bensin- och dieselbilar till 2035 och hur mycket varje land ska sänka sina utsläpp med, jämfört med 1990.

Den här gången handlar det om det som förkortas LULUCF i klimatsammanhang och främst berör effekterna av mark- och skogsanvändning.

Till exempel rör det på vilket sätt och hur mycket skogen kan användas som naturliga kolsänkor.

Parlamentets ansvarige i frågan har varit den finländske miljöpartisten Ville Niinistö.

”EU:s kolsänkor har minskat under det senaste årtiondet. I natt har vi kommit överens om en viktig del av lagstiftningen för att se till att marksektorn gör sin del i hanterandet av klimatkrisen. Vi har nu mer ambitiösa mål och skyddsåtgärder”, skriver Niinistö i ett uttalande.

LULUCF-frågan har samtidigt varit ett orosmoln för det stora skogsbruket i både Sverige och Finland.

– Vi är bekymrade. Jag hade gärna sett att man haft en större förståelse för ett aktivt skogsbruk. Det är viktigt att man ser skogen som en tillgång, inte bara som en kolsänka, sade svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S) på en digital pressträff i går.

Alla detaljer i nattens uppgörelse har ännu inte meddelats. Uppgörelsen ska nu godkännas formellt av både EU-parlamentet och ministerrådet innan den blir helt klar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV