Radar

Skolministern KU-anmäls på nytt

Skolminister Lotta Edholm (L).

Skolminister Lotta Edholm (L) anmäls på nytt till KU.
Anledningen är att hon vägrat svara på frågor från riksdagsledamöter om privata skolkoncerner och vinstuttag i skolan.

– Jag tycker att det är konstigt att en skolminister inte kan svara på regeringens politik på ett väldigt viktigt område och vilka möjligheter det ska finnas att ta ut skattepengar i vinst, säger riksdagsledamoten Åsa Westlund (S), som nu anmält Edholm på nytt till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

I samband med att Lotta Edholm nyligen utsågs till skolminister avslöjades det att hon då satt i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen, där hon också ägde aktier för drygt 90 000 kronor.

På grund av hanteringen av det och att hon sagt att den socialdemokratiska regeringen inte gjort något åt problemen med vinster i skolan, KU-anmäldes hon av Socialdemokraterna.

Det var under en frågestund i riksdagen på torsdagen som Edholm fick frågor från flera ledamöter om huruvida hon företräder väljarnas intressen eller marknaden.

– Jag är KU-anmäld och får därför inte svara på några frågor kring detta nu, valde hon att svara.

Inte heller på uppföljande fråga om det fanns något ledamöterna kunde få veta om regeringens skolpolitik före juni, då KU är klar med sin granskning, svarade Edholm med motiveringen att hon inte fick.

– Det är felaktigt. Det är hennes plikt. Dessutom undrar man ju hur statsministern då tänker att riksdagsledamöter ska kunna ställa frågor om regeringens politik på det här området, säger Åsa Westlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV