Radar

Åtgärder för klimatet inte tillräckliga

Nya rapporter om halterna av växthusgaser i atmosfären visar att utvecklingen fortfarande går åt fel håll.

Inför klimatmötet COP 27, som startar om någon vecka, är rapporterna om hur klimatkrisen fortskrider många. Utvecklingen går inte åt rätt håll.

FNs miljöprogram UNEP konstaterar att sedan förra året klimatmöte i Glasgow har de åtgärder som satts in varit otillräckliga och möter inte de krav som ställdes i Parisavtalet. Bara en genomgripande omställning i stor skala kan förhindra att klimatkrisen accelererar, skriver man i en rapport.

Det gör att uppvärmningen av planeten snarare är på väg mot mellan 2,1 och 2,9 grader och utsläppen av växthusgaser behöver minska dramatiskt – med hälften fram till 2030.

Omställningen till nollutsläpp inom elförsörjning, industri, transporter och byggnation måste gå mycket snabbare än idag. Bland annat måste världen undvika att låsa in sig i infrastruktur baserad på fossila bränslen.
Inom mat återkommer behovet av att ändra kosten mot sådant som ger mindre utsläpp.

Samtidigt har FN:s meteorologiska organisation WMO konstaterat att halterna av växthusgaser slog nytt rekord 2021.

Halten av koldioxid i atmosfären var 415,7 miljondelar 2021 och halten av metan miljarddelar 1908 delar per miljard.

– Den fortsatta ökningen av koncentrationerna av de viktigaste värmefångande gaserna, inklusive rekordaccelerationen av metannivåer, visar att vi är på väg åt fel håll, säger WMO:s generalsekreterare, Prof Petteri Taalas.

"Vi levererar inte"

Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research är inne på samma linje:

– Det är ett riktigt dystert ögonblick, inte bara på grund av rapporterna som visar att utsläppen fortfarande ökar, så vi levererar inte vare sig till klimatavtalen från Paris eller Glasgow, men vi har också så mycket vetenskapliga bevis att vi är väldigt, väldigt nära oåterkalleliga förändringar – vi närmar oss vändpunkter.

I september visade forskning gjord av bland annat Johan Rockström att fem klimatstabiliserande system på jorden redan nu är nära att förändras på ett sätt som inte går att vända tillbaka, så kallade tippningspunkter.

Rockström konstaterar också att det instabila geopolitiska tillståndet i världen gör att vi inte kan agera på det sätt vi skulle behöva.
– Så när vi behöver kollektiva åtgärder på global nivå, förmodligen mer än någonsin sedan andra världskriget, för att hålla planeten stabil, har vi en rekordlåg nivå när det gäller vår förmåga att agera kollektivt.

– Tiden rinner verkligen ut väldigt, väldigt fort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV