Radar

Andersson: Regeringen sviker sina löften

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg.

Regeringen bryter sitt vallöfte om ett högkostnadsskydd för höga elpriser, enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
– Det är uppseendeväckande.

Andersson säger att löftet om att stödet skulle vara på plats den 1 november var orealistiskt och att varken datum eller besked gavs på statsminister Ulf Kristerssons (M) pressträff på torsdagen.

– Det är uppseendeväckande att man så flagrant bryter mot sina egna tydliga löften, säger hon.

– Man ska inte lova saker man inte kan hålla. Det riskerar att undergräva förtroendet inte bara för Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson utan för politiken som helhet.

Högkostnadsskyddet ska införas för alla i elprisområde 3 och 4, det vill säga i södra och mellersta Sverige, och utgå från ett referenspris. Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder.

"Pehrson-doktrin"

I valrörelsen lovade högerpartierna att ha ett högkostnadsskydd på plats den 1 november men på pressträffen kunde varken statsministern eller energiminister Ebba Busch (KD) säga när stödet är klart och utbetalning sker.

– Väldigt mycket verkar gå i Johan Pehrson-doktrinens spår, man säger en sak före valet, sedan är det val och efter det är det något annat som gäller, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg säger att det är tydligt att myndigheten Svenska kraftnät inte är klar med sitt arbete om hur elstödet ska hanteras.

– Nu blev det något slags mellanrapport om ett system som kommer se ut ungefär såhär men man vet inte när och man vet inte riktigt hur. Det håller inte.

Andersson och Damberg har ingen särskild synpunkt på hur själva förslaget ser ut.

"För kortsiktigt"

Det har däremot Vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Hon är kritisk till att stödet omfattar förbrukningen som skett mellan oktober i fjol och september i år.

– Det är alldeles för kortsiktigt, många vet inte vad som händer efter årsskiftet. En mer långsiktig modell hade varit att införa Sverigepriser, säger hon och menar att på något sätt särskilja svenska och europeiska priser.

Hon är även kritisk till att inte norra Sverige får några medel och att ”lyxkonsumenter” gynnas.

– Det är för lite till vanliga familjer. Det går till lyxkonsumtion, att värma upp pooler och till Tidö slott med sina 84 rum.

Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin undrar var stödet för den kommande vintern tog vägen.

– Om man har flyttat från en lägenhet eller villa eller om ett företag har startat en ny verksamhet så får man ingen ersättning utan utsätts fullt för elpriset, säger Nordin som också saknar åtgärder för energieffektivisering.

Det saknar också Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

– Man ger mest till dem som förbrukar mest, inte dem som använder el mest effektivt. Det kan driva på efterfrågan och priserna, säger Bolund som anser att regeringen tänker alltför kortsiktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV