Energi

Kulturspaning: Tolkningar på scen och på skiva

Marianne Mörck spelar alla roller i Riksteaterns uppsättning av Britt-Marie var här.

På den här avdelningen tipsar vi om kommande kulturhändelser, det kan vara nya böcker, filmer, scenföreställningar eller musik. I dag skriver vi om tre tolkningar, eller adaptioner, av tidigare verk.

Pianisten och multiinstrumentalisten Martin Hederos har hyllats bland annat för musiken till tv-serien Den tunna blå linjen. Nu är han aktuell med både en skiva med sitt band Hederosgruppen och en soloskiva där han tolkar den franske kompositören Erik Satie. Hederos har i sina tolkningar valt att lyfta fram de jazziga elementen som han menar finns hos Satie. Albumet Hederos c/o Satie släpps den 11 november.

Martin Hederos tar sig an en klassisk fransk kompositör på sin nya skiva
Martin Hederos tar sig an en klassisk fransk kompositör på sin nya skiva. 

Populär bokserie blir barnopera

Barnböckerna om Sandvargen som skrivits av Åsa Lind och som gavs ut i början av 00-talet har fått stor uppmärksamhet och översatts till 18 olika språk. Nu kommer en opera för barn som baserar sig på handlingen i böckerna. Det är en existentiell berättelse som gestaltas med både humor och värme. Operan är skriven av Johanna Fridolfsson och Malin Aghed och Emelie Sigelius står för regin. Den spelas på Göteborgsoperan mellan den 12 och 27 november.

Teamet bakom Göteborgsoperans uppsättning av Sandvargen
Teamet bakom Göteborgsoperans uppsättning av Sandvargen. 

Britt-Marie var här med Marianne Mörck

Under hösten turnerar Riksteatern och Marianne Mörck med en teateruppsättning av Britt-Marie var här. I pjäsen, som bygger på Fredrik Backmans bästsäljare, gör Marianne Mörck inte bara rollen som Britt-Marie utan som alla karaktärer. Handlingen kretsar kring 63-åriga Britt-Maries liv efter att hon lämnat sin man och flyttat till det lilla samhället Borg där hon blir coach för ett ungdomslag i fotboll. Turnén pågår till den 13 december och turnéplanen finner ni på Riksteaterns hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV